2019. október 18., péntekMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
2019.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Fúrja az oldalát, hogy miért szúr az oldala?

Hirdetés

Fúrja az oldalát, hogy miért szúr az oldala?

A futók 70 százaléka szokott futás közben szúró fájdalmat érezni az oldalában, kezdők gyakrabban, de a profik egy részénél is előfordul. A jelenség okára tobzódnak a laikus magyarázatok, de valójában az orvostudomány sem tudja pontosan, mi a felelős.

Hirdetés

Ha nem a kíváncsiság, hogy hányadik körben kezdem el kapkodni a levegőt és jön-e majd a végén az eufória, vajon mi szúrhatja az ember oldalát, és főleg mit lehet ellene tenni? A kérdéskörre változatos válaszokat kínál a futó közvélemény, a népi bölcsesség és a szaktanácsadásban utazó futós oldalak. Rázkódás, rossz légzés, túl sok étel, túl sok ital, vérellátási problémák a túl soktól a túl kevésig: túl sok a megfejtés, és úgy tűnik, nincs is egyetlen mindent vivő magyarázat az ETAP-ra (exercise-related transient abdominal pain, vagyis testgyakorláshoz kapcsolódó átmeneti hasi fájdalom). Orvosi terminológia tehát létezik, és kutatásból is egyre több van az elmúlt húsz évben, csak éppen a szakmai konszenzus hiányzik nagyon, hogy mégis mi ez az egész.

Van pár ismert alapösszefüggés, de ezek inkább tűnnek óvatos tendenciának, és kicsit sok a nekik ellentmondó kivétel. A szúró fájdalom inkább jelentkezik fiataloknál, mint idősebbeknél, amatőröknél gyakrabban, mint profi sportolóknál (de közöttük sem ismeretlen azért), és jellemzően olyan testmozgásokhoz kötődik, ahol a felsőtest forgó jellegű mozgást is végez. Futás, úszás, lovaglás a három leginkább érintett tevékenység.

No sports!

– idézhetnénk itt két szivar és három whisky között Sir Winston Churchillt, ha az egészséges életmódnak nem lennénk ennyire félelmetesen kompromisszummentesen elköteleződve.

Általános tanács, hogy futás előtt két-három órával lehetőleg már ne együnk, főleg ne puffasztó ételeket. A túl sok folyadék, különösen a cukorban gazdag löttyök szintén kerülendők, ezek összefüggését a szúrás valószínűségével laboratóriumi körülmények között is igazolták. A probléma, hogy a sportolás előtti […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/07/07/szurja_az_oldalat_hogy_miert_szur_az_oldala/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Miért olyan pocsék a kaja a repülőkön?

Miért olyan pocsék a kaja a repülőkön?

A független újságírás védelem: a hatalmasságok nem csinálhatnak velünk amit csak akarnak. Támogass te is! …