2020. július 11., szombatMa Nóra, Lili napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.11. Nóra, Lili Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Fél évszázadon át megkínzott szektavezérek lógtak a münsteri templom ketreceiben

Hirdetés

Fél évszázadon át megkínzott szektavezérek lógtak a münsteri templom ketreceiben

Ma Münster Németország egyik legeszményibben unalmas kisvárosa, pompás egyetemmel, bringásbarát belvárossal és pénzben bővelkedő városi tanáccsal. Alig hinné az ember, hogy történelmének volt egy minden emberi mérték szerint is bestiális brutalitású szakasza. Erre emlékeztetnek a város főterén álló Szent Lambert templom tornyában lógó, ember nagyságú ketrecek. A kalitkák 500 évvel ezelőtt a münsteri felkelés (vagy inkább ostrom) idején elfogott és megkínzott anabaptista vezetőknek készültek. Testüket a templomtoronyba felhúzva tették közszemlére, teljes 50 éven keresztül.

Hirdetés

Az anabaptistákat sokszor hasonlítják manapság az Iszlám Államhoz, minthogy vallási fanatikusok voltak, és teokratikus államot vezettek be, ahol erre lehetőségük nyílt. Az ellenvéleményeket pedig meglehetősen rosszul tűrték, így a kínzásokból, tömeges kivégzésekből ők is kivették a részüket. Bár a ketrecek fél évezrede ott csüngenek a templomtoronyban, egyre erősödnek a hangok, amelyek eltávolítanák őket.

Az anabaptista szekta a reformáció hatására vált ki a katolikus egyházból, de nemcsak a római egyházzal, hanem a reformált egyházakkal is szembehelyezkedett, mert mindkettőnél radikálisabb volt. Gyakorlatilag mindenki üldözni kezdte őket, magukon kívül. Nevük újrakeresztelőket jelent, minthogy hitelveik szerint csakis felnőttkori, tudatos keresztelkedéssel válhatott a közösség tagjává valaki.

Münster balsorsa 1533-ban kezdődött, amikor a németalföldi Leidenből a városba érkezett egy Jan Bockelson (Leideni János) nevű anabaptista férfi, aki meg volt győződve arról, hogy őt választotta ki a Mindenható, hogy létrehozza a béke aranykorát az egész kontinensen. A nyugati német államok alapvetően elnézőek voltak az anabaptistákkal szemben, neki azonban sokáig nem volt szerencséje, számos faluból, kisvárosból elzavarták, amint téríteni kezdett. Münsterben azonban tolerálták, hiszen a pacifizmus, illetve az olyan haladónak számító ideák, mint az állam és az egyház szétválasztása, népszerűek voltak a városban.

Leideni János

Leideni János

Fotó: Wikipedia

Alig telt el néhány hónap, és az anabaptisták egyre nagyobb befolyásra tettek szert Münsterben. Sorra érkeztek a magukat anabaptista prófétáknak nevező vezetők Svájcból, más német városokból és Németalföldről. A szekta tagjai énekelve járták a várost, és először csak szelíden, majd egyre […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/11/09/munster_anabaptistak_leideni_janos_lazadas_ostrom_kinzas_templom_ketrec/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy brazíliai termeszkolónia nagyobb területet foglal el, mint egész Anglia

Egy brazíliai termeszkolónia nagyobb területet foglal el, mint egész Anglia

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! A …