2019. október 20., vasárnapMa Vendel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.10.20. Vendel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Ezért fehér a legtöbb repülő

Hirdetés

Ezért fehér a legtöbb repülő

Biztos sokaknak feltűnt már (főleg, ha órákat késik a gépük) hogy az utasszállító repülők többsége fehérre van festve. Persze, vannak kivételek, meg majdnem mindegyiken van valamilyen logó, esetleg egy csík, de a nagy része mindnek sima fehér.

Ennek több oka is van. Az egyik természetesen a spórolás, ami nem áll távol a légitársaságoktól, főleg a fapadosoktól. A Telegraph cikke szerint egy repülőgép újrafestésének költsége nagyjából 50 és 200 ezer dollár (14-56 millió forint) között mozog. A nagyobb gépeken a festés akár 500 kiló plusz súlyt is jelenthet, ami hosszú távon magasabb üzemanyag-költségként jelentkezik a társaságok számára.

A ’80-as években az American Airlines egyik vezetője azt állította, hogy évente 40 ezer dollárt spóroltak csak azzal, hogy minden salátába eggyel kevesebb olívabogyót raktak.

Hirdetés

Egy másik anyagi érv az, hogy ha a társaság, vagy akár egy magángép tulajdonosa el szeretné adni a szivárványszínűre festett gépét, azt nehezebben és szinte biztosan áron alul tudja csak megtenni. Ez ugye abból ered, hogy ha nem fehér a gép, akkor át kell festeni az egészet. (Hasonlóképpen egy egyedi festésű használt autóhoz, amit nehezebb eladni.)

Ezen kívül biztonsági okokból is fontos a szín. A fehér szín azért is előnyös, mert a repülő állatok nagyobb eséllyel veszik észre, és így ki tudnak térni a gépek elől. Ha egy gép lezuhan, könnyebb kiszúrni a fehér borítást mentés közben, mint ha például limezöldre van festve, mint a szibériai S7 gépei. A fehér vázon a repedések, rozsdásodás és az olajszivárgás is feltűnőbb, így az ellenőrzéseket is megkönnyíti a megfelelő színválasztás.

S7 Airlines gépei Moszkvában

S7 Airlines gépei Moszkvában

Fotó: aviation-images.com / Getty Images […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/07/01/feher_fesett_repulok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vélhetően ősmagyar sírokat tártak fel Oroszországban

Valószínűleg a keleti magyar őstörténelemhez kapcsolható sírokat tárt fel egy magyar és orosz régészekből álló …