2020. szeptember 25., péntekMa Eufrozina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 338,00 Ft
2020.09.25. Eufrozina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 338,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Évekig náci megszállás alatt volt az ország, mégis megmenekült a zsidók 99 százaléka

Évekig náci megszállás alatt volt az ország, mégis megmenekült a zsidók 99 százaléka

Január 27. a holokauszt emléknapja, 75 éve ezen a napon szabadult fel az auschwitzi haláltábor. Ilyenkor elsősorban arra emlékezünk, hogy a náci Németország, ahol csak tehette, izolálta, majd deportálta a zsidó származású embereket, a háború során összesen hatmillió zsidó ember vesztette életét.

A holokauszt borzalmai mellett arra is érdemes lehet emlékezni, hogy néhány európai ország, több európai nép remekül helytállt a vészterhes időkben. Tavaly ezen a napon mutattuk be Albánia esetét, amely az egyetlen európai ország volt, ahol a második világháború végén több zsidó élt, mint a háború kezdetekor, hiszen az albánok nem segítették a deportálásokat, sőt befogadtak menekülőket.

Dániáról ugyanez nem mondható el: a 8 ezer dániai zsidó közül 1943 októbere után szinte senki nem maradt az országban, ám ennek az oka egy hősies akció volt. A zsidók szervezett Svédországba menekítésében rengeteg bátor és jó szándékú dán vett részt.

X. Keresztély kilovagolt

X. Keresztély dán király 1940. április 10-én

X. Keresztély dán király 1940. április 10-én

Fotó: Imagno / Getty Images Hungary

Dániát 1940. április 9-én szállták meg a németek. Szomszédos ország volt, erős iparral – Dánia abban is stratégiai jelentőségű volt, hogy a németek ugródeszkának szánták Norvégia megszállásához. A teljesen sík országot könnyű is volt elfoglalni, de a dánokat mégis sokkolta, hogy a kis létszámú dán hadsereg érdemi ellenállás nélkül átengedte az országot. Harc nélküli teljes kapituláció Dánia történetében először fordult elő. A megszállás amúgy viszonylag békés volt, a németek deklarálták, hogy a király és a dán kormány a helyén marad, csak éppen együttműködnek velük.

Az 1912 óta hatalmon levő dán király, X. Keresztély másnap, április 10-én ugyanúgy kilovagolt reggel 9-kor a dán királyi család rezidenciájáról, Amalienborgból, azt sugározva, hogy „itt vagyok, én vagyok a főnök”, a dánok pedig szerették volna elhinni, hogy minden maradt a régi, nyugodt kerékvágásban.

Mint az Joachim Jerichow dán filmrendező Jodernes Flugt (a zsidók megmenekülése) című dokumentumfilmjéből kiderül, a 8 ezer dániai zsidó azért természetesen félt a náciktól, akik 1939-től nyíltan a bolsevikok és a zsidó faj megsemmisítéséről beszéltek, de az élet, az iskola, a nyári táborok, az edzések ugyanabban a mederben folytak tovább. A filmben megszólaló szemtanúk, akik ma 80-90 évesek, az események idején gyerekek, esetleg fiatal felnőttek voltak, zömében 1925 és 35 között születtek.

A szabotázs-sorozat

A sokáig nyugodt dán helyzet 1943 nyarán kezdett el eszkalálódni, némi ellenállás is szerveződött, tüntetések voltak a német megszállás ellen, munkabeszüntetésekre, szabotázsakciókra is sor került.

A NÉMETEK 1943. AUGUSZTUS 27-ÉN ULTIMÁTUMOT ADTAK A DÁN KORMÁNYNAK ÉS A KIRÁLYNAK, AMELYBEN AZT követelték, HOGY MINDEN SZABOTÁZSÉRT JÁRJON HALÁLBÜNTETÉS.

A dán kormány az ultimátumot elutasította, erre a németek feloszlatták a kormányt, lefegyverezték a dán hadsereget és statáriumot, gyülekezési és éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el.

A dán királyt a nácik letartóztatták, valamint a haditengerészeti flotta nagy részét elsüllyesztették. A háttérben a Niels Ieul zászlóshajó a dán flotta legnagyobb hajója, amelyet a nácik lebombáztak, amikor semleges vizekre próbált jutni. 1943. augusztus 29.

A dán királyt a nácik letartóztatták, valamint a haditengerészeti flotta nagy részét elsüllyesztették. A háttérben a Niels Ieul zászlóshajó a dán flotta legnagyobb hajója, amelyet a nácik lebombáztak, amikor semleges vizekre próbált jutni. 1943. augusztus 29.

Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

Deportálási tervek

A német–dán konfliktus kiéleződése miatt az addig inkább csak verbális atrocitásokat elszenvedő zsidók helyzete is rosszabbra fordult. A statárium után Werner […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/tortenelem/2020/01/27/masodik_vilaghaboru_dania_dan_zsidok_nemet_naci_megszallas_holokauszt_zsidomentes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Két új bébivel 74-re nőtt a kihalás fenyegette jávai orrszarvú példányainak a száma

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/09/21/ket_uj_bebivel_74-re_nott_a_kihalas_fenyegette_javai_orrszarvu_peldanyainak_a_szama/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …