2020. június 3., szerdaMa Anita, Kármen napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2020.06.03. Anita, Kármen Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Erdélyi fegyvermester volt a rakétatudomány atyja

Hirdetés

Erdélyi fegyvermester volt a rakétatudomány atyja

Ha modern rakétatudományról, annak történetéről esik szó, a történészek nagy egyetértésben négy nevet emlegetnek, mint a modern rakéták atyjai: Robert H. Goddard, Hermann Oberth, Robert Esnault-Pelterie és Konsztantyin Ciolkovszkij. Elméleti, mérnöki munkásságuk a 19-20 század fordulója körül nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az emberiség az elmúlt évtizedekben eljutott az űrbe, a Holdra léphetett, és szondáival eljutott a Naprendszer legtávolabbi vidékeire, sőt, azokon is túl.

Azt természetesen botorság lenne állítani, hogy csak ők négyen járultak hozzá az űrkutatás sikereihez, ugyanis kétségkívül élt és alkotott előttük és utánuk is egy sor nagyszerű elme, akik mind hozzátették a magukét. A mi szempontunkból mind közül a legizgalmasabb egy olyan tudós, akinek létezéséről, életéről, munkásságáról az 1960-as évekig nem is nagyon volt tudomása a technikatörténeti kutatóknak. Hogy miért izgalmas? Mert szegről-végről magyar vonatkozású szereplője a rakétatudósok arcképcsarnokának.

Conrad Haas (hívhatnánk akár Haász Konrádnak is) személye nagyjából az 1960-as évek óta ismert a történészek előtt, ekkor került elő a nagyszebeni irattárból egy olyan XVI. századi kötet, amiből egy tehetséges és jó műszaki érzékkel rendelkező rakétamérnök alakja bontakozik ki előttünk. A javarészt Conrad Haas által írt német nyelvű Kunstbuchra Doru Todericiu technikatörténész bukkant rá: a 400 oldalas, három különböző szerző által, különböző időszakokban írt kötet harmadik része egy 203 oldalra rúgó gazdagon illusztrált könyv, amiből az derült ki, hogy az osztrák hadimérnök sikerrel alkalmazta az általa tervezett harang alakú fúvókát és a többfokozatú rakétatechnikát.

Hirdetés

Fotó: KRITERION VERLAG BUKAREST 1983 / Preistoria rachetei moderne. Manuscrisul de la Sibiu (1400-1569

Conrad Haas (kb. 1509-1579) nagy valószínűséggel Dornbach-ban (ma Bécs része) született, bajor gyökerekkel bíró családba, fiatalkori éveiről azonban szinte semmit nem tudni. 1529 körül költözött Erdélybe, mivel I. Ferdinánd magyar király csapatainak tagjaként odavezényelték a törököktől fenyegetett erdélyi szász közösség megsegítésére. 1551-ben Báthory István későbbi erdélyi fejedelem hívására Nagyszebenbe ment és a szász központ fegyvermestere, egyben gondnoka és pénztárosa is lett. Ez idő tájt – valamikor 1529 és 1569 között írta a Kunstbuch-ot, amiben főleg rakéták és tűzijátékok működésével, fegyverként való alkalmazásukkal foglalkozik. (Érdekes, hogy a fentebb említett Herman Oberth német fizikus is Nagyszebenben született, és fiatalkorában ott írta rakétatechnikai alapműveit, a Die Rakete zu den Planetenräumen (Rakéta a világűrbe, 1922) és Wege zur Raumschiffahrt (Utak az űrhajózáshoz, 1929) című könyveket.)

A középkori hadmérnök feladata a raktárak, szerszámok és a fegyverek felügyelete volt, és fegyvermesteri tevékenysége részeként foglalkozott a rakéták fejlesztésével, hogy a török sereg támadásaira készülő pattantyúsok (a tüzérek elődei), minél hatásosabb eszközöket tudhassanak arzenáljukban. A tűzijátékok a kora középkori Kína szórakoztató látványosságából a puskapor, a pirotechnika, a lőfegyverek fejlődésével Európában már csatákat eldöntő haditechnikai eszközök lettek, Haas idejében a rakétákat leginkább jelzőeszközként, iránymutatóként, tűzgyújtóként használták, és a fő feladatuk az volt, hogy a lehető legmagasabbra jutva fejtsék ki tüzes hatásukat.

Fotó: Preistoria rachetei moderne. Manuscrisul de la Sibiu (1400-1569

Conrad Haas a Kunstbuch-ban tehát két olyan fejlesztést is bemutatott, amikre több száz év múlva már bevált űrhajózási, rakétatechnológiaként tekintünk. Haas a leírtak szerint azt találta ki, hogy sokat segít a rakéta működésében, ha a rakétatest – azaz a puskaporral töltött papírcső – aljára egy kis harang alakú fémfúvókát erősít. Kísérleteivel azt igazolta, hogy ilyenkor a lángsugár egyenletesen fúvódik hátra, stabilabb, hatékonyabb lesz a hajtómű. Napjaink kémiai elven működő rakétái mind ilyen harang alakú fúvókákkal rendelkeznek.

Haas mai szemmel nézve legfontosabb ötlete az volt, hogy nagyban növeli a rakéták teljesítményét, azaz magasabbra tudnak jutni, ha három részből állítják össze a rakétát: a legalsó a magasba emeli a szerkezetet, majd miután […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/05/15/erdelyi_fegyvermester_volt_a_raketatudomany_atyja/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nézze élőben a SpaceX Crew Dragon űrkapszula dokkolását az ISS-hez

Már javában készülődnek a SpaceX Crew Dragon űrkapszula utazásának egyik legkényesebb műveletére, a Nemzetközi Ûrállomáshoz való …