2019. szeptember 22., vasárnapMa Móric napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
2019.09.22. Móric Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Eltusolták a tengeri katasztrófát, amiben többen haltak meg, mint a Titanicon

Hirdetés

Eltusolták a tengeri katasztrófát, amiben többen haltak meg, mint a Titanicon

Ha hajókatasztrófára gondolunk, mindenkinek azonnal a Titanic vagy a Lusitania elsüllyedése ugrik be. Ugyan a két szerencsétlenségben összesen közel 2700 ember veszett a habokba, még együtt se közelítik meg a német Wilhelm Gustloff óceánjáró katasztrófáját.

A turistahajóból lett kórházhajóból lett barakkból lett mentőhajót egy szovjet tengeralattjáró süllyesztette el a Balti-tengeren a második világháború vége felé; a tízezer utasból és a legénységből mindössze 1200 menekült meg.

1936-ban Hitler úgy döntött, hogy a Német Munkafront, és úgy általában a dolgozó nép megérdemel egy kis kikapcsolódást, úgyhogy elindult az Örömben az Erő program, ami a hű munkásoknak volt hivatott szórakozáson át erőt adni. Ez főleg fizikai kikapcsolódást és programokat jelentett (erre épült a híres turistaparadicsom, Prora is), és fontos volt a programban az osztályok hiánya, az egyenlőség. A program flottájának első hajóját, a Wilhelm Gustloffot 1937-ben nagy ünnepség közepette engedték vízre Hamburgban, maga Adolf Hitler jelenlétében, teljes horogkeresztes pompában. Turistahajó-karrierje alatt nagyjából 65 ezer német munkást szállított és üdültetett. A 208,5 méteres, 25 ezer tonnás hajó 1938-ban indult első útjára a Földközi-tengerre.

Hirdetés

A hajó 58 éves kapitánya, Carl Lübbe, az út második napján szívrohamban meghalt.

A 400 fős legénységű, 1500 utast szállító hajó parancsnokságát Friedrich Peterson vette át, aki a hajó elsüllyedéséig töltötte be a posztot.

Osztrák és német vendégek a Wilhelm Gustloff hajón 1939-ben

Osztrák és német vendégek a Wilhelm Gustloff hajón 1939-ben

Fotó: Imagno / Getty Images Hungary

A meggyilkolt svájci nemzetiszocialista politikusról elnevezett Gustloff felettébb változatos karriert futott be. 1938-ban például a fedélzetén szavazhattak az Egyesült Királyságban élő németek és osztrákok Ausztria elfoglalásáról. 1939-ben a Örömben az Erő program több hajójával együtt Spanyolországból vitt haza német katonákat a polgárháború után, és a háború kitörésével teljesen katonai fennhatóság alá került. 1940 novemberéig kórházhajóként szolgált a Balti-tengeren, utána pedig a lengyelországi Gdynia kikötőjében tengeralattjárón szolgáló matrózok és katonák szállása volt.

A végzetes mentőakció

Ahogy közeledett a háború vége (és a Vörös hadsereg), egy nagy, Dunkirk-jellegű akcióval a német vezetés rengeteg – egyes becslések szerint kétmillió – embert evakuált keletről. Az akciót Hannibál-hadműveletnek keresztelték, és a Gustloffhoz hasonló óriáshajóktól a halászhajókig mindent bevetettek a mentésben. Ez jó morálfokozó volt, így a korabeli újságokban nem is nagyon írtak a Gustloff elsüllyedéséről.

Január 30-án a hatalmas hajóra körülbelül 10 000 embert tereltek fel, civileket és fegyveres katonákat egyaránt. Nem sokkal dél után elhagyta a kikötőt egy több hajós konvoj tagjaként, de kettő visszafordult mechanikai hibák miatt, így végül csak egy torpedónaszád, a Löwe kísérte. A kapitány […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/05/19/nemet_hajo_szerencsetlenseg_tengeralattjaro/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A dínók idejében magasabb volt a szén-dioxid-szint mint most

A dínók idejében magasabb volt a szén-dioxid-szint mint most

A ma fagyos Antarktiszon fák zöldelltek, a tengerszint húsz méterrel magasabb volt, a globális átlaghőmérséklet …