2019. október 18., péntekMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
2019.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Élő macskából építettek telefont a tudomány nevében

Hirdetés

Élő macskából építettek telefont a tudomány nevében

Jóval az előtt, hogy az emberek kiálltak volna az állatkísérletek ellen, a kutatók képesek voltak meglehetősen extrém elképzeléseiket is ilyen kísérlettel bizonyítani. Például amikor 1929-ben a Princeton Egyetem egyik professzora hosszasan előkészítette és megtervezte, 

hogyan fog egy elő macskából telefont építeni. 

Hirdetés

Ernest Glen Wever professzor és segédje, Charles William Bray  fogott egy macskát, elkábította, majd felnyitották az állat koponyáját – mindezt a tudomány nevében, hogy közelről megfigyelhessék, hogy a hangot hogyan érzékeli a hallóideg. 

A hallóideghez egy telefonzsinórt csatlakoztattak, aminek a másik végén volt a telefonvevő. Az elképzelés az volt, hogy Wever a macska fülébe beszél, míg Bray nagyjából 15 méterre a kisállattól egy hangszigetelt szobából hallgatja a hallóideghez csatlakoztatott  telefonkagylóban, miket mond a macskának a főnöke.

Az volt a teóriájuk, hogy az érzékszervi ideg reakciója korrelál az inger intenzitásával. A hallóideg esetében ez azt jelenti, hogy ha hangosabban beszélünk, a fül által kapott hang frekvenciája és azzal a hangmagassága is magasabb lesz. Amikor Bray egy bizonyos frekvenciával adta a hangot, Wever ugyanolyan frekvencián hallotta azt a macskatelefon túlsó végén. Ahogy Bray növelte a hangmagasságot, az Wevernél is nőtt. Vagyis bebizonyították a macskatelefonnal a teóriájukat, de itt nem álltak meg.   

Más szövetekhez, és a hallóidegtől messze lévő idegekhez is hozzákapcsolták a telefonzsinórt, de úgy már nem lehetett hallani a túloldalon, hogy mit mond a tudós a macska fülébe. Sőt, azt is tanulmányozták, hogy ha a macska fejében korlátozzák a vérkeringést, szintén rosszabb lesz a vétel, és nem továbbítja a telefonnak befogott macska a hangot. A két tudós a munkájáért 1936-ban elnyerte a Kísérleti Pszichológusok Társaságának Howard Crosby Warren-érmét.

<img id="kep_szerkfoto_image_28322123" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/06/22/macska_telefon/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Miért olyan pocsék a kaja a repülőkön?

Miért olyan pocsék a kaja a repülőkön?

A független újságírás védelem: a hatalmasságok nem csinálhatnak velünk amit csak akarnak. Támogass te is! …