2019. április 20., szombatMa Konrád, Tivadar napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
2019.04.20. Konrád, Tivadar Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 320,00 Ft | USD: 284,00 Ft | CHF: 281,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Elcsípték földi távcsővel az űrben hasító Teslát

Hirdetés

Elcsípték földi távcsővel az űrben hasító Teslát

Már rég elhagyta a Föld Nap körüli pályáját Elon Musk piros Tesla Roadstere, amit a SpaceX lőtt ki az űrbe kedden a Falcon Heavy rakéta tesztje során, de még mindig érkeznek izgalmas hírek, információk a jelenleg bolygóközi térben száguldó autóról.

Az egyik legérdekesebb mozzanat az űrautó útjával kapcsolatban, hogy még szerda éjjel sikerült távcsővel megtalálni és lefilmezni a Teslát, ahogy Föld körüli pályáján halad. A Virtual Telescope oldalon Gianluca Masi olasz asztrofizikus, csillagász számolt be a fogásról. Masi és társai az arizonai Tenagra III “Gyöngy” robottávcsőt szegezték az égboltnak arra a szeletére, ahol a NASA-JPL adatain alapuló számítások szerint el kellett haladjon az autó.

Fotó: Gianluca Masi / Virtual Telescope

Mivel az autó fényes felületei elég jól visszaverik a napfényt, nem volt nehéz dolguk kiszúrni a csillagok közt gyorsan haladó, fényes, 15,5 magnitúdójú pontot. Amikor a felvétel készült, kb 470 000 kilométeres magasságban járt a Tesla.

Hirdetés

Időközben a Elon Musk sportautója bekerült a Naprendszer égitesteit nyilvántartó és nyomon követő NASA-adatbázisba is, írja a Gizmodo. A NASA Jet Propulsion Laboratory által üzemeltetett Horizons weboldal valós idejű információkat, adatokat szolgáltat a katalógusukban lévő bolygókról, holdakról, aszteroidákról, műholdakról.

A Tesla adatlapjának előhívásához a “target body” mezőben kell azt megadni, annyit hogy “SpaceX”, majd a “Generate ephemeris” gomb megnyomásával lekérni az adatokat. A február 8-án iktatott regisztráció szerint a Naprendszer új, 1250 kilogrammos égiteste: Tesla Roadster (AKA: Starman, 2018-017A).

Kép: JPL / NASA

A leírásban benne van mindaz, amit a reklámfogásnak sem utolsó “mesterséges aszteroidáról” tudni lehet: a Tesla Roadster kormányánál egy “Starman” nevű űrruhás bábu ül. Az autó műszerfalán egy Hot Wheels Tesla is található, egy pici Csillagemberrel az ülésen. Az autóban elhelyezték Isaac Asimov Alapítvány regényciklusát tartalmazó lézerlemezt, és egy plakettet, amire hatezer Spacex-alkalmazott nevét gravírozták.

Jópáran lefilmezték, lefényképezték egyébként azt a pillanatot, amikor a Falcon Heavy utolsó fokozata harmadjára is beindította a hajtóművét, hogy kiszakítsa a Teslát a föld gravitációs öleléséből, hogy Nap körüli pályára állhasson. Alexx Mayes fotói talán a legszebbek mind közül:

A NASA meteorfigyelő oldala is közzétett egy felvételt, amit egy arizonai meteorkamerájuk rögzített:

Végül álljon itt Destin Sandlin (Smarter Every Day) remek, kifejezetten az akusztikai élményre kihegyezett videójam ami megmutatja, hogy micsoda orgazmikus hangorkán és belszerveket masszírozó dübörgés kísérte az óriásrakéta startját. A 27 Merlin hajtómű együttes recsegése mellett azt is megtudhatjuk, hogy miért nem csak egy-egy hangrobbanás kísérte a gyorsítófokozatok landolását, hanem öt-öt. Némi kárpótlás mindazoknak, akik nem a Kennedy Űrközpontból nézték a Falcon Heavy keddi tesztjét:

Forrás: https://index.hu/tudomany/2018/02/09/elcsiptek_foldi_tavcsovel_az_urben_hasito_teslat/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kalandos úton került elő a Titanic karmesterének hegedűje

Kalandos úton került elő a Titanic karmesterének hegedűje

Noha messze nem a Titanic katasztrófájában haltak meg a legtöbben a tengeren, a hajó mégis …