2019. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 294,00 Ft
2019.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 325,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 294,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Egyetlen nő szállt partra Normandiában a D-napon

Hirdetés

Egyetlen nő szállt partra Normandiában a D-napon

Martha Gellhorn korának sztárriportere volt, és a lapok társasági rovatában is gyakran feltűnt, hiszen a legünnepeltebb celebek köreiben mozgott. A legtöbb amerikai manapság úgy emlékszik rá, mint Ernest Hemingway harmadik felesége, holott az a rövid időszak, míg az íróval tartott a házasságuk, Martha életének talán legunalmasabb periódusa volt. Nem hiába hagyta el villámgyorsan Hemingwayt, és tért vissza az újságírás frontvonalába.

A frontvonal szó Gellhorn esetében nem csupán elcsépelt lózung (bár annak is hatásos), hanem véresen komolyan kell érteni. A riporter ugyanis II. világháborúban haditudósítóként szerzett magának minden más női újságírót messze túlragyogó hírnevet.

A háború idején a Collier’s magazin tudósítója volt, de pályáját a gazdasági világválság idején kezdte. Akkoriban az volt a feladata, hogy szocioriportok írásával bemutassa, hogy a válság hogyan érinti az amerikai kisemberek életét. Ez a fajta munka csöppet sem elégítette ki Gellhorn tettvágyát, így 1937-ben áttette székhelyét Spanyolországba, és a polgárháború csatáiról küldte haza haditudósításait.

Hirdetés

Itt ismerkedett meg Hemingway-jel, aki maga is haditudósító volt a polgárháborúban.

Martha Gellhorn és Ernest Hemingway egy hajó fedélzetén 1941-ben

Martha Gellhorn és Ernest Hemingway egy hajó fedélzetén 1941-ben

Fotó: Hulton Archive / Getty Images Hungary

A házasságuk nem volt sikeres. Rivalizáltak egymással haditudósítóként, és az író nehezen viselte, hogy felesége – hozzá hasonlóan – hosszú kiküldetésekre utazik háborús körzetekbe. Hogy ebben megakadályozza, egészen ötletes húzásoktól sem idegenkedett. Például csak azért szegődött el maga is a Collier’s magazinhoz haditudósítónak, hogy ezzel keresztbe tegyen feleségének, aki Hemingway mögött alig tudott labdába rúgni, amikor az igazán rázós eseményekről való tudósítás lehetőséét osztották le a szerkesztőség dolgozói között.

1944-ben a nyugati lakosság érthető módon szomjazta a frontról érkező legapróbb híreket is. Sokuk szerettei küzdöttek és haltak meg a háború hadszínterein, így próbáltak a legkisebb pozitív hírekbe is belekapaszkodni, és reményt nyerni belőlük. A normandiai partraszállás időszakában már 1000 amerikai haditudósító dolgozott a háborús övezetekben, de közöttük csak elvétve találhattunk nőket. Ami pedig leginkább zavarta a kalandra és fajsúlyos sztorikra áhítozó női riportereket, az az amerikai hadsereg hajthatatlan hozzáállása volt:

kérlelhetetlenül kitiltották őket a front közeléből.

Martha Gellhorn beszélget a brit hadsereg katonáival Olaszországban 1944-ben

Martha Gellhorn beszélget a brit hadsereg katonáival Olaszországban 1944-ben

Fotó: Keystone / Getty Images Hungary

Gellhorn, aki az első időkben még próbált a szabályok szerint játszani, rendszeresen írt reklamáló […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/06/21/egyetlen_no_szallt_partra_normandiaban_a_d-napon/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A kutyák tényleg fekete-fehérben látnak?

A kutyák tényleg fekete-fehérben látnak?

Az adományok révén eddig 1491 percnyi podcastet gyártottunk az elmúlt fél évben. Ha a kutyája …