2019. június 20., csütörtökMa Rafael napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 287,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.06.20. Rafael Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 287,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Egy pótkávégyártó rágalomhadjárata hitette el a világgal, hogy a kávé káros a gyerekeknek

Hirdetés

Egy pótkávégyártó rágalomhadjárata hitette el a világgal, hogy a kávé káros a gyerekeknek

A gyerekek kólaivása, noha vannak szülők, akik berzenkednek tőle, általánosnak tekinthető. Persze sokan tisztában vannak ma már azzal, hogy a cukros üdítőitalok elhízást, fogszuvasodást okozhatnak, a kólában lévő koffeintől pedig talán este későig virgonckodik a gyerek. Mégsem gondolja senki, hogy a kóla mérgező lenne rájuk nézvést. Ezzel szemben szinte nincs is olyan szülő, aki hagyná, hogy kisgyereke kávét igyon. De miért, mi különbség ilyen szempontból a kávé és a kóla között?

Az, hogy a kávé egészséges, a kóla meg nem.

Hirdetés

Valójában semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá, hogy a gyerekeknek bármi bajuk származna a kávéivásból. Viszont egyre több kutatási eredmény utal arra, hogy a kávé számos súlyos betegség veszélyét csökkentheti.

De akkor miért ivódott ilyen mélyen a köztudatba az, hogy a gyerekeknek pontosan ugyanolyan tiltott a kávé, mint az alkohol és a dohányzás? Az ok egy 100 éves lejárató hadjárat, amelyet egy olyan amerikai pótkávégyártó indított a kávé ellen (természetesen üzleti érdekből), amelyről önök közül a legtöbben még sosem hallottak.

A kávénak mindig is megvoltak a maga ellenségei. Amikor a fekete italt a 17. században először bemutatták Svédországban, II. Gusztáv királyban vérmes ellenségére lelt. Az uralkodó számos tiltó rendeletet hozott ellene, sőt kísérlettel kívánta bizonyítani, hogy a kávé méreg. Nem sokkal korábban már Mekkában és II. Károly Angliájában is hasonló törvényeket hoztak.

A legsikeresebb és leghosszantartóbb hatású műveletet azonban nem nyílt rendeletekkel kormányzó uralkodó, hanem egy gátlástalan vállalkozó indította a kávé ellen. Őt nem az emberek jóléte, esetleg a társadalom szövetének integritása vezérelte, hanem a profitját féltette a reggeli napindító italként egyre nagyobb népszerűségre szert tevő kávétól. Charles Williams (barátainak és ellenségeinek: C. W.) Post amerikai feltaláló és élelmiszeripari mágnás volt az előző századforduló táján. Ő teremtette meg a reggelire szinte kötelezően fogyasztandó gabonapelyhek divatját, és a készételek piacának úttörőjeként is tisztelik.5

Galéria: Kávéellenes Postum-hirdetések

Ahogy ez a 19. század végének könyörtelen amerikai kapitalizmusára jellemző, az igazán sikeres üzletemberek tevékenységét ritkán hátráltatta a lelkiismeret.

Ez pedig a kávé elleni harcában is megmutatkozott.

Post nemcsak gabonapelyheket árult, hanem piacra dobott egy gabonaalapú pótkávét is Postum néven. A termék még ma is kapható Amerikában, bár népszerűsége a múlt század második felében hanyatlani kezdett. A Postumot célzottan a kávé ellen pozicionálta a cég marketinggépezete:

A Postum mentes a kávéban és a teában lévő koffein – egy viselkedésmódosító drog – gonosz hatásaitól… Kezdje korán [a Postum adását], hogy biztosítsa kicsinye idegrendszerének egészséges fejlődését.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/04/10/egy_potkavegyarto_ragalomhadjarata_hitette_el_a_vilaggal_hogy_a_kave_karos_a_gyerekeknek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A szúnyogcsípés sokkal hátborzongatóbb, mint amilyennek elsőre tűnik

A szúnyogcsípés sokkal hátborzongatóbb, mint amilyennek elsőre tűnik

Újra itt a nyár, ezzel együtt pedig mindenki nagy örömére a szúnyogok is megérkeztek – ráadásul …