2020. január 23., csütörtökMa Zelma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 336,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 313,00 Ft
2020.01.23. Zelma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 336,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 313,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Egy lelőtt utasszállító 269 áldozata kellett a GPS elterjedéséhez

Hirdetés

Egy lelőtt utasszállító 269 áldozata kellett a GPS elterjedéséhez

Mára nagyjából mindenki természetesnek veszi a GPS használatát, a helymeghatározó rendszer ott van az ember telefonjában, autóval, gyalog, tömegközlekedést használva is jól jön. A GPS 1995-ös, civil használatra bocsátását viszont egy hatalmas, 269 áldozatot követelő légi katasztrófa előzte meg.

Hirdetés

A szovjet légierő 1983-ban lelőtt egy eltévedt koreai utasszállítót, és mivel az áldozatok között volt egy amerikai kongresszusi képviselő is, az elnök Ronald Reagan kiemelt fontosságú ügyként kezelte a katasztrófát, amit miatt kényes hadi titkokat is nyilvánosságra hozott. Köztük a hadsereg által már használatba állított helymeghatározó rendszert, a GPS-t, aminek

az általános elterjedése Reagan döntésének köszönhető.

1983. augusztus 30-án a Korean Air 007-es járata a New York-i John F. Kennedy repülőtérről felszállva indult Anchorage érintésével Szöulba, a Boeing 747-es fedélzetén 240 utas és 29 fős személyzet tartózkodott. Az anchorage-i megállóra tankolás miatt volt szükség. Eközben arról tájékoztatták a pilótákat, hogy a rádiónavigációs rendszer által használt egyik jeladó nem üzemel, így a giroszkópos alapú, tehetetlenségi navigációs rendszerre átkapcsolást javasolták nekik, ám valamiért nem volt tökéletes az átállás (valószínűleg azért, mert nem állóhelyzetben, hanem menet közben pörgették fel a giroszkópokat), így az utolsó jeladót elhagyva a gép robotpilótája a Japán felé kerülés helyett egyenesen haladt tovább Dél-Korea felé – megsértve a szovjet légteret.

A Korean Air 007-es járata

A Korean Air 007-es járata

Fotó: Hansueli Krapf / Wikipedia

Először Kamcsatka fölött lépett be a szovjet légtérbe, ahol villámgyorsan riasztottak is két MiG-23-ast az elfogására, hiszen a félszigeten jelentős nukleáris fegyverarzenált tárolt a Szovjetunió. A MiG-eket viszont korlátozott üzemanyag-mennyiséggel tankolták csak meg ekkoriban, miután 1975-ben egy dezertőr pilóta egészen Japánig repült egy ellopott vadászgéppel. Így viszont a MiG-ek nem tudták befogni a 747-est, és dolgavégezetlenül tértek vissza a bázisra, az utasszállító pedig visszatért a nemzetközi légtérbe.

De csak egy időre: a koreai gép útja a Szahalin sziget fölött újra keresztezte a szovjet légteret. A Honi Légierő (POV) ekkor pedig már nem vacakolt, és egy MiG-23-as mellett három Szu-15-öst küldtek ellene, amik meg is találták az égen a Boeinget.

Rosszkor rossz helyen, duplán is

Bár a pilóták látták, hogy civil gépről van szó, a légtérsértés miatt rettentő dühös parancsnokság ezt mintha nem is akarta volna tudomásul venni, még úgy sem, hogy a 747-es Boeingnek nem készült kémkedési célokra használható változata (mint mondjuk az átalakításoknál elég gyakori 707-esnek). A düh nem elsősorban a koreai Boeingnek szólt, hanem pár, az esettől papíron független történésnek: ugyanaznap korábban egy amerikai RC-135-ös felderítőgépet mértek be a szovjetek a légtér közelében, illetve a szovjetek szintén aznapra terveztek egy titkos, interkontinentális ballisztikusrakéta-tesztet is, a Boeing pedig bezavart ebbe.

<img […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/08/17/a_korean_air_007-es_lelovese_vezetett_a_gps_elterjedesehez/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A férfiakra veszélyesebb a mellrák

A férfiakra veszélyesebb a mellrák

Az igazság ismerete nélkül nem lehet jó döntéseket hozni. Ez a lehetőség mindenkinek jár. Támogass …