2019. június 20., csütörtökMa Rafael napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
2019.06.20. Rafael Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Egy közért is a világörökség része Horvátországban

Hirdetés

Egy közért is a világörökség része Horvátországban

A legtöbben nem úgy tekintenek az élelmiszerboltokra, mint a köztünk élő világtörténelem méltán elismert szegleteire, még ha úgy is tűnik néha, hogy a vizes zsemle még a Krisztus előtti korból maradhatott ott. Pedig könnyen lehet, hogy a legutóbbi horvátországi nyaralásán egy olyan üzletben válogatta a szuvenírnek szánt kekszet, amit az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított.

Az nem kérdés, hogy Split óvárosa gyönyörű, sokan szeretnek ellátogatni ide nyáron, hogy az egész napos tengerben hűsölés után esténként a kis utcácskákon csalinkázva fagylaltozzanak. Azt viszont kevesen tudják, hogy azért is különleges, mert van ott egy Spar, ami hivatalosan a világörökség része. Az üzlet, ami sokaknak még Billaként lehet ismerős, egy olyan épület alsó szintjén található, ami egy nemesi család korábbi otthona volt.

Hirdetés

Split egyik első híres lakosa Diocletanius császár volt, aki 293 és 305 között egy hatalmas palotát építtetett a tengeröbölhöz, majd ide is vonult vissza. A mai óváros tulajdonképpen a palota falai között található. A Mala Papalićeva Palača nevű épületkomplexum is a Diocletanius palotájának falai közé a 13. században épült, majd kétszáz évvel később felújították. A felújítási munkálatokat nem más végezte, mint az abban a korban nagyon nagyra tartott velencei-dalmát építész, Juraj Dalmatinac, akit Girorgo da Sebenicoként is ismert a művészettörténet  és aki még nyilvánvalóan nem számolt azzal, hogy egyszer majd kólákat és mosóporokat fognak az épület alsó szintjén tárolni.

Split történelmi negyede 1979-ben lett a világörökség része, viszont a Mala Papalićeva Palača alsó szintje is magántulajdonban maradt, így senki nem állhatott útjába, amikor a tulajdonosa eladta, és idővel egy élelmiszerbolt nyílt az alsó szinten, hiszen nem maga az üzlethelyiség, hanem a történelmi épület a világörökség része. A helyiek nem igazán lelkesedtek a hír hallatán, de a hatóságoknak sem volt semmilyen olyan jogi fegyver a kezükben, amivel megvétózhatták volna 2014-ben, hogy egy elég nagy területű élelmiszerüzlet nyíljon ott.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/04/12/vilagorokseg_resze_spar/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A szúnyogcsípés sokkal hátborzongatóbb, mint amilyennek elsőre tűnik

A szúnyogcsípés sokkal hátborzongatóbb, mint amilyennek elsőre tűnik

Újra itt a nyár, ezzel együtt pedig mindenki nagy örömére a szúnyogok is megérkeztek – ráadásul …