2019. augusztus 26., hétfőMa Izsó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.08.26. Izsó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Édesebb lesz a nektár a méhek hangjától

Hirdetés

Édesebb lesz a nektár a méhek hangjától

Izraeli kutatók kísérlettel bizonyították, hogy bizonyos növények hallanak hangokat, de nem műkedvelésből, hanem mert ez evolúciós előnyt jelent nekik. 

Lilach Hadany, a Tel-Aviv-i Egyetem kutatója éppen azért indította el a kutatást, mert abból indult ki, hogy hangok mindenütt vannak, és nagy pazarlás lenne a természettől, ha ezt nem használná ki a lehető legnagyobb mértékben. Az állatoknál a hangok szerepe nyilvánvaló, de vajon mi a helyzet a növényekkel?

Túlzás lenne klasszikus értelemben hallásnak nevezni az Amerikában őshonos ligetszépe (Oenothera drummondii) képességét, de tény, hogy a növény reagálni tud bizonyos zajokra. 

Hirdetés

A beporzásban résztvevő méhek szárnyrezgésének érzékelése után perceken belül megnő a virág nektárjában a cukortartalom

– ezt mutatta ki Hadany a munkatársaival. A vizsgálatok szerint maguk a virágok viselkedtek úgy, mint a fülek, de csak a rovarok frekvenciájára reagáltak, a szél és más külső hatás nem indította be a cukortermelést.

shutterstock 1250551012

Fotó: Shutterstock

A kísérletben felvételről játszották le a méhek zümmögését, 0,2-0,5 kHz közé eső hangfrekvenciákat, és ezt követően három percen belül megnőtt a nektár cukortartalma, a korábbi 12-17 százalékról 20 százalékra. Az édesebb nektár előnye, hogy odavonzza az állatokat, és javul a beporzás esélye.

Arra is felfigyeltek a kutatók, hogy a virágok jó pár szirma tányér alakú, mint a parabolaantennák, így jól felerősíthetik a hanghullámokat. Lézeres mérésekkel igazolták, hogy a növények […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/06/03/edesebb_lesz_a_nektar_a_mehek_hangjatol/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A kacsacsőrű emlős mérge olyan fájdalmat okoz, amin a morfium sem segít

A kacsacsőrű emlős mérge olyan fájdalmat okoz, amin a morfium sem segít

Az adományok révén elindulhatott 7 új podcastünk. Támogass te is! Amikor a 18. században, Ausztrália …