2019. június 17., hétfőMa Laura napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
2019.06.17. Laura Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Édesebb lesz a nektár a méhek hangjától

Hirdetés

Édesebb lesz a nektár a méhek hangjától

Izraeli kutatók kísérlettel bizonyították, hogy bizonyos növények hallanak hangokat, de nem műkedvelésből, hanem mert ez evolúciós előnyt jelent nekik. 

Lilach Hadany, a Tel-Aviv-i Egyetem kutatója éppen azért indította el a kutatást, mert abból indult ki, hogy hangok mindenütt vannak, és nagy pazarlás lenne a természettől, ha ezt nem használná ki a lehető legnagyobb mértékben. Az állatoknál a hangok szerepe nyilvánvaló, de vajon mi a helyzet a növényekkel?

Túlzás lenne klasszikus értelemben hallásnak nevezni az Amerikában őshonos ligetszépe (Oenothera drummondii) képességét, de tény, hogy a növény reagálni tud bizonyos zajokra. 

Hirdetés

A beporzásban résztvevő méhek szárnyrezgésének érzékelése után perceken belül megnő a virág nektárjában a cukortartalom

– ezt mutatta ki Hadany a munkatársaival. A vizsgálatok szerint maguk a virágok viselkedtek úgy, mint a fülek, de csak a rovarok frekvenciájára reagáltak, a szél és más külső hatás nem indította be a cukortermelést.

shutterstock 1250551012

Fotó: Shutterstock

A kísérletben felvételről játszották le a méhek zümmögését, 0,2-0,5 kHz közé eső hangfrekvenciákat, és ezt követően három percen belül megnőtt a nektár cukortartalma, a korábbi 12-17 százalékról 20 százalékra. Az édesebb nektár előnye, hogy odavonzza az állatokat, és javul a beporzás esélye.

Arra is felfigyeltek a kutatók, hogy a virágok jó pár szirma tányér alakú, mint a parabolaantennák, így jól felerősíthetik a hanghullámokat. Lézeres mérésekkel igazolták, hogy a növények […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/06/03/edesebb_lesz_a_nektar_a_mehek_hangjatol/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az űrben felejtették az utolsó szovjet állampolgárt

Az űrben felejtették az utolsó szovjet állampolgárt

Az űrversenyben az Egyesült Államoknak sokáig csak egyetlen komolyan vehető ellenfele volt, a Szovjetunió – …