2019. június 17., hétfőMa Jusztin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
2019.06.17. Jusztin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Csak legenda, hogy Petőfi elszavalta a Nemzeti dalt a Múzeumkertben

Hirdetés

Csak legenda, hogy Petőfi elszavalta a Nemzeti dalt a Múzeumkertben

Amikor szóba kerül, hogy egészen pontosan mi is volt 1948. március 15 pontos menetrendje, még a történelem iránt legkevésbé fogékony ember is emlékszik olyan hívószavakra hogy Pilvax-kávéház, Táncsics kiszabadítása, és a délutáni esemény, amikor Petőfi Sándor a Nemzeti Múzeum lépcsőjén a hatalmas tömegnek elszavalja a Nemzeti Dalt. Erről a több mint 100 éve felállított emléktábla is tanúskodik a múzeum lépcsőjén. Ugyanakkor ez az a momentum, ami soha nem történt meg, vagyis nem akkor és nem úgy. 

DSZZS20180131505

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Debreczeni-Droppán Béla történész, a Magyar Nemzeti Múzeum főmuzeológusa több munkájában és cikkében is körbejárta, mi történhetett valójában 1948. március 15-én a Múzeumkertben, és ezekből kiderül, hogy miért alakulhatott ki ez a legenda, és mi is történt valójában a Múzeumkertben

Hirdetés

A Múzeumkert anno

A korabeli feljegyzések szerint 1848. március 15-én délután egy óra magasságában hirdették ki a forradalom szervezői a Landerer és Heckenast nyomdánál, hogy délután háromkor a Nemzeti Múzeum elé várják az embereket, és ott osztják majd ki a 12 pont és a Nemzeti Dal addig elkészült példányait is.  

A Múzeumkert akkor még nem volt rendezett. A Pollack Mihály tervezte klasszicista palotának rendes kerítése csak a homlokzata előtti (mai Múzeum körúti) szakaszon volt, egyébként hulladékfából, építkezésből maradt deszkákból összetákolt kerítés határolta a másik három oldalt. Mátray Gábor, a Nemzeti Múzeum könyvtárának akkori vezetője a következőket írta munka- és lakhelye közvetlen környezetéről:

A küludvar terét homokbuczkák, dudva, kóró és vadnövények undokíták.

Viszont ebben az állapotában is tökéletesen alkalmas volt arra, hogy nagygyűlések helyszíne legyen. Akkoriban kevés erre a célra alkalmas tér volt Pesten, ráadásul a múzeumlépcső és mellvédjei tökéletes szónoki emelvényként funkcionáltak. 

Amikor Petőfi a barátaival a Múzeumkerthez ért, már tele volt a tér, olyannyira, hogy a sok ember még a múzeumlépcsőket is megtöltötte. Ezért a hátsó kapun, az oldalsó személyzeti bejárón keresztül kellett a múzeum épületén belülről kijutniuk a lépcső mellvédjére. Aki kinyitotta a hátsó kaput és átvezette Petőfit és barátait ekkor a múzeumon, Kovács Péter múzeumi kapus volt, akinek fél évszázaddal későbbi nekrológjában maradt fenn ez a momentum.

Mi történt valójában? 

Nagyjából két óra magasságában kezdett el gyülekezni a tömeg, addigra sok utcasarokra kiragasztották már a 12 pontot . A népgyűléssel kapcsolatban Petőfi a következőket jegyezte naplójába:

A szakadó eső dacára mintegy tízezer ember gyűlt a múzeum elé. A szabad téren, szabad ég alatt vész előtt zúgó tengernek látszék felülről a sokaság.”

A bejegyzésből kiderül, hogy Petőfi felülről, a múzeumlépcső baloldali mellvédjéről látta az egybegyűlteket és egy rövid beszédet biztosan mondott.  

Petofi 1848 marcius 15

Fotó: Wikipedia

1847/48-as népesség-összeírás szerint a főváros 99 370 főt számlált, amelyből a 17 éven felüli felnőtt férfiak száma 24 757 volt. A feljegyzések pedig nagyjából 8-10 ezer emberre becsülték az összegyűlt tömeget. Persze nők és gyermekek is részt vettek a nagygyűlésen, de így is szembetűnő, hogy a város lakosságának milyen nagy része a helyszínen volt. 

Elhangzott-e a Nemzeti dal?

Sem Petőfi nem említi a naplóbejegyzéseiben, sem a márciusi ifjak a visszaemlékezéseiben, de még a nap eseményeiről szóló hírlapi tudósításokban sem lehet arról olvasni, hogy Petőfi elszavalta volna a Nemzeti dalt a Múzeumkertben. Pedig fontos részlet, legalábbis a tudósítások megemlítik, hogy a Pilvax kávéházban, majd az orvostanhallgatók és később a joghallgatók előtt is elszavalta, sőt azt is megemlítik, hogy este a Nemzeti Színházban Egressy Gábor adta elő. De arról egy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/03/15/petofi_sandor_nemzeti_muzeum/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Náci tengeralattjárók között csempészték át a teljes angol aranytartalékot Kanadába

Náci tengeralattjárók között csempészték át a teljes angol aranytartalékot Kanadába

1940. június 24-én fura konvoj hajózott ki a skóciai Greenlock kikötőjéből. Az HMS Emerald könnyű …