2019. március 19., keddMa József napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 314,00 Ft | USD: 276,00 Ft | CHF: 276,00 Ft
2019.03.19. József Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 314,00 Ft | USD: 276,00 Ft | CHF: 276,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Budapest is elsötétült a Föld óráján

Hirdetés

Budapest is elsötétült a Föld óráján

Szombat este fél 9 és fél 10 között lezajlott a WWF szervezésében 2007 óta létező Föld Órája, aminek üzenete idén megújult: a kezdeményezés fókuszában a természeti értékek megőrzése és a fenntartható élet áll. Ez a világméretű önkéntes kezdeményezés megpróbálja felhívni az emberek, vállalatok, intézmények, kormányok figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. Csak annyit kérnek, hogy mindenki egy órára kapcsolja le a fölösleges világítást, és áramtalanítsa az elektromos készülékekeit.

Budapesten idén 260 épület és objektum díszvilágítását kapcsolták le.

Többek közt a Parlament, a Citadella, az Andrássy út, a Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Színház, a Budai Vár, a Mátyás templom és a Halászbástya, a Hősök tere, a Vajdahunyad vár és az összes budapesti híd is elsötétült egy órára. A főváros teljes UNESCO Világörökségi része elsötétült, ez elég látványos lehetett a turisták számára is. A Föld Órája alkalmából országszerte készültek saját szervezésű eseményekkel Budapesten és vidéken is. 

Minden tett számít

A WWF szerint a Föld Órája megújult üzenete, a “Kapcsolódj a Földhöz!” azt sugallja, az egyes embereknek nagyobb szerepe van, mint valaha. Ettől az évtől a biológiai sokféleség megőrzése és a fenntartható életmód áll a középpontban, ez az, amivel segíthetjük közvetlen környezetünk és bolygónk megóvását.

Minden ember, minden apró tett számít, ezért a WWF Magyarország egy négylépéses kihívást indított, amiben arra kérték az embereket, hogy vállalják, egy hétig tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalog mennek dolgozni vagy az iskolába, ezzel is hozzájárulva a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez és a tisztább levegőhöz. A második lépésként azt kérték, hogy egy hétig semmit ne nyomtassanak ki, hogy védjék az erdőket, a harmadik kihívás során pedig a résztvevők vállalták, hogy egy hétig PET palackos üdítő vagy ásványvíz helyett csapvizet fogyasztanak, ezáltal csökkentik a műanyaghulladékot.

A világ szinte minden országa csatlakozott a Föld óráját, nézze meg galériánkat:

Föld Órája Eskü

Akik tényleg komolyan veszik a környezetvédelmet, azoknak ezt az esküt találta ki a WWF:

“Én, a Föld lakója, fogadom, hogy mostantól még inkább figyelek a környezetemre. A természet erőforrásaival okosan gazdálkodom, a pazarlást kerülöm. Az energiatakarékosságra minden nap odafigyelek. A tudatosságot a vásárlásaim során is komolyan veszem. Az otthonomban, a munkahelyemen, és mindenütt, ahol megfordulok, figyelek arra, hogy a tudatos fogyasztás határozza meg lépéseimet, és a környezetemet is erre ösztönzöm. Március 24-én este 20:30-kor lekapcsolom a felesleges fényeket, és csatlakozom a Föld Órája közösségéhez. Ezzel kijelentem, hogy a jövőben a Föld kincseire vigyázok, fenntarthatóan élek, és ezzel saját jövőmet is védem. Hiszek benne, hogy együtt lehetséges!”

Forrás: https://index.hu/tudomany/2018/03/25/budapest_is_elsotetult_a_fold_orajan/

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csak legenda, hogy Petőfi elszavalta a Nemzeti dalt a Múzeumkertben

Csak legenda, hogy Petőfi elszavalta a Nemzeti dalt a Múzeumkertben

Amikor szóba kerül, hogy egészen pontosan mi is volt 1948. március 15 pontos menetrendje, még …