2019. október 20., vasárnapMa Vendel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.10.20. Vendel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az űrben felejtették az utolsó szovjet állampolgárt

Hirdetés

Az űrben felejtették az utolsó szovjet állampolgárt

Az űrversenyben az Egyesült Államoknak sokáig csak egyetlen komolyan vehető ellenfele volt, a Szovjetunió – ám a nagy rivális helyett 1991-ben már egy új ország állt a rajtvonalhoz, a frissen létrejött Oroszország. Ennek az átalakulásnak pedig az űrben is volt hatása.

Amikor 1991 májusában a szovjet Szergej Krikaljov és Anatolij Artszebarszkij, valamint a brit Helen Sharman a Szojuz TM-12-es küldetésen elutazott a Mir űrállomásra, még nem lehetett sejteni, hogy a hazaút a tervezetthez képest máshogyan fog alakulni. Főleg ami Krikaljovot illeti, mert Sharman bő egy hét után, Artszebarszkij pedig öt hónappal később visszatért a Földre. 

Krikaljov azonban maradt, és akkor még nem sejthette, hogy ez lesz a leghosszabb idő, amit az űrben kell eltöltenie:

Hirdetés

ÖSSZESEN 311 NAPOT VOLT FENT.

Az év augusztusában, pont három hónappal az asztronauták felszállását követően  Mihail Gorbacsov ellen államcsínyt próbáltak elkövetni, ami hiába volt sikertelen, a Szovjetunió felbomlását nem tudta megakadályozni. Egymás után nyerték el függetlenségüket az egykori tagállamok, 1991. december 26-án pedig végleg megszűnt a Szovjetunió, és megszületett Oroszország.

Űripari szempontból azonban légy került a levesbe, mert Bajkonur űrközpontja Kazahsztán fennhatósága alá került, és egy kis ideig bizonytalanná vált az űrben rekedt űrhajós sorsa. Végül Moszkvának sikerült megegyeznie a kazah vezetéssel, és 1992. március 25-én Krikaljov visszatérhetett a Földre, már Oroszországba.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/06/15/az_urben_felejtettek_az_utolso_szovjet_allampolgart_szergej_krikaljov_mir_urallomas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vélhetően ősmagyar sírokat tártak fel Oroszországban

Valószínűleg a keleti magyar őstörténelemhez kapcsolható sírokat tárt fel egy magyar és orosz régészekből álló …