2020. szeptember 28., hétfőMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az ön sejtjei megtalálhatók a húgában is

Az ön sejtjei megtalálhatók a húgában is

Egy vérből valók vagyunk – írja Kipling A dzsungel könyvében, illetve éneklik sokan egy méltán szeretett dalban. Bár azt gondolhatnánk, hogy ez valamiféle metaforikus fázis az összetartozásra, valójában a szerző nyilván a mikrokimérizmusra gondolt. A kiméra a biológiában olyan élőlény, amelynek sejtjei eltérő genetikai állományt hordoznak, a mikro pedig arra utal, hogy az élőlényben megtalálható genomok igen eltérő arányban vannak jelen, vagyis az egyikből sokkal kevesebb van.

Feltételezhetnénk, hogy a kiméra ember ritka, mint a fehér holló, de nagyon tévednénk. Ugyanis nagyon sokan kimérák vagyunk, kis mennyiségben sokan hordozunk olyan sejteket, amelyek édesanyánktól származnak – és így bennük anyánk genomja található meg. Bizonyos értelemben ezek nem is a mi sejtjeink, hanem anyánk egy része él bennünk tovább. Sőt, hogy még bizarrabb legyen a helyzet: idősebb testvéreink sejtjei is megtalálhatók bennünk, bár még kisebb mennyiségben, mint anyánkéi.

A mikrokimérizmus a terhesség alatt jön létre. Az anya és a baba vérkeringése közötti interface-t a méhlepény jelenti. Ezen belül az anya és a baba vére (elvileg) nem keveredik egymással, de a két vérkeringés között olyan vékony a határvonal, hogy ezen keresztül a tápanyagok, az oxigén, illetve a baba felől a szén-dioxid és a salakanyagok átjutnak a másik oldalra.

Természetesen egy természetes rendszer sem tévedhetetlen,

így csak általában jelent a placenta gátat az anyai és a magzati vérsejtek számára. Vagyis időnként mégis átjutnak, méghozzá mindkét irányba. E jelenséget már évtizedekkel ezelőtt felismerték, de biológiai […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/01/17/az_on_sejtjei_megtalalhatok_a_hugaban_is/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Az ókori Balkánon éltek, mégis ismerték a zenét, a sportot, a pénzt - A Balkán ősi népeinek nyomában, 1. rész: Kik voltak a pelaszgok?

Az ókori Balkánon éltek, mégis ismerték a zenét, a sportot, a pénzt – A Balkán ősi népeinek nyomában, 1. rész: Kik voltak a pelaszgok?

A korábbi görög mítoszok, az Iliász eposzának történetei hirtelen szilárd földrajzi fogódzót kaptak, amikor egy …