2019. május 25., szombatMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az ikerpár, aminek egyik tagja náci, a másik zsidó volt

Hirdetés

Az ikerpár, aminek egyik tagja náci, a másik zsidó volt

Semmi nem érzékelteti jobban a nagy társadalmi szembenállások megosztó erejét, mint amikor testvérek kötnek ki a történelem két eltérő oldalán. Korábban már bemutattuk Hermann Göring, a náci Németország második embere, és öccse, a zsidómentő Albert történetét. Most pedig ismerjék meg az amerikai zsidóként az izraeli seregben szolgált Jack Yufét, és a náci Németországban keresztény nevelést kapott, a Hitlerjugendben szocializálódott ikertestvérét, Oskar Stöhrt.

Jack és Oskar

Jack és Oskar

Fotó: Minnesota Center for Twin and Family Research (MCTFR

Jack és Oskar története négyéves korukban ágazott el. Apjuk, Josef Yufe Romániából emigrált 1929-ben, majd Trinidad és Tobagóban telepedett le. Útközben ismerkedett meg egy német nővel, Elizabeth Stöhrrel, akivel egymásba szerettek. Két évvel később lányuk született, aki a Sonja nevet kapta. Rá két évvel, 1933. január 16-án jöttek világra az ikrek. Fél évvel ezután viszont a nőnek elege lett a részeges nőcsábász férjéből, ezért fogta a lányukat és az egyik fiút, Oskart, és visszatért Németországba, a mai Csehország területén fekvő Szudéta-vidékre. Az elválasztott ikrek innentől gyökeresen eltérő nevelésben és élményekben részesültek.

Hirdetés

Miután az anyja Milánóban vállalt munkát, Oskart anyai nagyanyja vette szárnyai alá. Megváltoztatta a családnevét (érdekes módon a nővére Yufe maradt), megkeresztelte, és szigorú katolikus nevelésben részesítette. Mikor egyszer a fiú megkérdezte tőle, mi az a zsidó, a lelkére kötötte, hogy többé ezt a szót ne ejtse ki. Amikor az iskolában nővére nevéről kérdezték, azt mondta, az francia eredetű. A második világháború vége felé, mint a legtöbb német gyerek, ő is belépett a Hitlerjugendbe. A háború után a Ruhr-vidéken élt, ahol szénbányászként és hegesztőként dolgozott, megházasodott, és két gyereke született.

Mindeközben Jack Trinidadon és Venezuelában töltötte a gyerekkorát. Zsidó származása és fehér bőre miatt kilógott minden társaságból a főleg feketék és indiai bevándorlók által lakott szigeten. 13 évesen beállt tengeri cserkésznek, ami a brit haditengerészet előszobájának számított. (Trinidad és Tobago 1962-ig brit gyarmat volt.) Mint később mesélte, úgy érezte, nagyon britként kell viselkednie, hogy kompenzáljon német anyja miatt. Aztán egy koncentrációs tábort túlélt, Venezuelában letelepedett nagynénje ösztönzésére végül inkább Izraelbe utazott, ahol egy kibucban kezdett dolgozni, majd az izraeli haditengerészetben szolgált. Ott nősült meg először, egy amerikai nőtől született egy lánya, de később elvált. Élete hátralévő részét Kaliforniában, egy Sand Diego közeli kisvárosban töltötte, ahol egy vegyesboltot nyitott. A második házasságából két további lánya és egy fia született.

storh-yufe-young.png

Fotó: youtube

A két fiú már gyerekkorában is tudott egymás létezéséről, Jacknek először hétévesen mesélték el, hogy van egy Németországban élő ikertestvére. Később mindketten azt mesélték, hogy a háború alatt attól tartottak, egyszer majd a csatatéren kell szembenézniük egymással. A háború után az anyjuk levelet írt az apának, amelyben a segítségét kérte, és felvetette a családegyesítést. Josef viszont addigra már újranősült (a trinidadi szépségverseny győztesét vette feleségül), és nem is válaszolt a nőnek. Jack viszont lehetőségéhez mérten segélycsomagot küldött nekik.

Először Jack első felesége noszogatta a férjét, hogy […]

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/03/05/jack_yufe_oskar_stohr_ikerpar_ikrek_zsido_naci/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tényleg meghalnak a lepkék, ha hozzáérünk a szárnyukhoz?

Tényleg meghalnak a lepkék, ha hozzáérünk a szárnyukhoz?

Gyerekként az állatokkal kapcsolatban sok fontos leckét tanul meg az ember, köztük azt is, hogy …