2019. június 20., csütörtökMa Rafael napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
2019.06.20. Rafael Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az emberek nagyobb eséllyel halnak meg a születésnapjukon

Hirdetés

Az emberek nagyobb eséllyel halnak meg a születésnapjukon

Megkérdőjelezhetetlen tény, hogy az emberek száz százaléka a születésnapján születik. Ez valószínűleg az égvilágon senki számára nem okozott meglepetést, de azt már biztosan kevesebben tudják, hogy az emberek hajlamosak pont azon a napon meghalni, amikor születtek, ami eléggé beárnyékolja a dolog ünnepi jellegét.

A Szülinap-hatás néven ismert jelenséget több országra vonatkozóan is alátámasztották már tanulmányokkal, sőt, még az amerikai baseball-ligában, az MLB-ben is megfigyelhető. A kutatások eredményeiben azonban sok az ellentmondás, ami miatt az is felmerült már, hogy csak egy statisztikai anomáliáról van szó.

A jelenségről 2014-ben készült átfogó kutatás [.pdf], akkor a Chicagói Egyetem egyik közgazdásza eredt a nyomába, aki összesen 25 millió, 1998 és 2011 között elhunyt ember adatait elemezte ki, hogy megtudja, eltér-e a születésnapi halálozási arány attól, amire egyébként az adott napon számítani lehetne.

A kutatás során az ugyan nem derült ki, hogy az illetők halálát mi okozta, ahogy a személyiségükre sem derült fény, de így is meg lehetett figyelni trendeket az adatok elemzése során. A legfontosabb egyértelműen az volt, hogy a tanulmány szerint átlagosan 6,7 százalékkal nő a halálozás esélye, ha az embernek születésnapja van, de a 20-29 éves korosztályban még ennél is rosszabb a helyzet, itt

Hirdetés

25,39 százalékkal nő meg a halálozás esélye, ha pedig még hétvégére is esik a nap, akkor már 48,3 százaléknál járunk.

A tanulmányból az nem derült ki, hogy pontosan mi okozza ezt, de az említett korcsoportnál egyértelműen felvetődik a túlzásba vitt ünneplés, mint lehetséges probléma: ez az alkoholmérgezéstől kezdve az ittas vezetés okozta baleseteken át a mentális problémák felerősödéséig számos módon járulhat hozzá a halálhoz. Amerikában 21 éves kortól lehet legálisan alkoholt venni, egy kutatás szerint pedig ezen a szülinapon kilenc százalékkal nő meg a halálozási arány az imént felsorolt okok miatt.

Ezek mellett különféle pszichológiai okai is lehetnek, hiszen a szülinapok

  • egyfelől konkrét célként szolgálhatnak a halálos betegek számára, ameddig még ki akarnak tartani,
  • másfelől pedig emlékeztetik az embereket a saját halandóságukra, és lehetőséget nyújtanak az addigi életük összegzésére, ami a rettegéskezelés elmélete szerint jelentős stresszel jár, ez pedig közelebb hozhatja a halált. 

Itt érdemes megemlíteni még azt is, hogy a szuicid hajlamú emberek gyakran célként tűzik a születésnapjukat, vagy valami más fontos eseményt, hátha addigra rendbe jön az életük. Magyarországon egyébként egy 2010-es tanulmány szerint a születésnapon, vagy az azt követő napon elkövetett öngyilkosságok száma egyértelműen nagyobb a szokásosnál és Dániában is ez a helyzet – <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/04/06/halal-szuletesnap-unneples-ongyilkossag-betegseg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A szúnyogcsípés sokkal hátborzongatóbb, mint amilyennek elsőre tűnik

A szúnyogcsípés sokkal hátborzongatóbb, mint amilyennek elsőre tűnik

Újra itt a nyár, ezzel együtt pedig mindenki nagy örömére a szúnyogok is megérkeztek – ráadásul …