2019. május 26., vasárnapMa Fülöp napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.05.26. Fülöp Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az ember egybillió illatot képes megkülönböztetni

Hirdetés

Az ember egybillió illatot képes megkülönböztetni

Rengeteg olyan tévhit él a köztudatban az emberi szervezet képességeivel, jellegzetességeivel kapcsolatban, amelyeket valójában senki sem bizonyított, mégis mindenki tényként fogad el. Az egyik ilyen az, hogy az ember szaglása csapnivaló. A szaglásunkat gyakran becsméreljük, és meg vagyunk győződve arról, hogy szagérzékelésünk kifejezetten elkorcsosult emberré válásunk során.

Nézzük csak meg a kutyákat: kiszagolják a rákot a bőrön keresztül, vagy megérzik a kábítószert, hiába próbálják kávéval elfedni az illatát a csempészek. Itt azonban el kell oszlatnunk egy félreértést. Attól, hogy orrunknak viszonylag sok szagmolekulára van szüksége ahhoz, hogy róluk szaglóingerületet küldjön az agyba, még rendkívül sok különféle szagot meg tud különböztetni egymástól (már ha rendelkezésre áll az ehhez szükséges mennyiségű illatanyag). A rendkívül sok alatt pedig egybilliót értünk – legalábbis így becsülik az ember szaglóképességét tesztelő kutatók. Persze nem próbálgatták végig mind az egybillió szagot.

Miközben ízérzékelésünket egekig magasztaljuk (bár számos kutatás bizonyítja, hogy a legbüszkébb borszakértők sem képesek biztonsággal különbséget tenni a túlárazott vintage és a 200 forintos lőre között),

Hirdetés

szaglásunkról egy jó szavunk sincs.

Pedig ez az érzékünk a legkülönfélébb érzékelési és mentális folyamatainkban játszik megkerülhetetlen szerepet. Nosztalgikus és traumatikus élményeket hívhat elő, félelmi reakciót és szexuális izgalmat válthat ki. Mindezekbe belegondolva felmerülhet bennünk a kétség, hogy talán mégis tudhat valamit az orrunk.

GettyImages-161214558

Fotó: Cyrus McCrimmon

Egészen a legutóbbi évekig azonban a kevés hozzáférhető adat megerősíteni látszott a közhiedelmeket. Még az 1920-as években, az (ma már tudjuk, nevetségesen kevés) akkor ismert illatmolekula-fajták alapján úgy becsülték, hogy egy átlagos ember úgy 10 ezer féle szagot képes megkülönböztetni. Az egyre fejlettebb genetikai vizsgálatok azonban másról árulkodtak. Az emlősök (és ez alól nem kivétel az ember sem) genomjának egészen jelentős része, 3,5 százaléka kizárólag a szaglóreceptorokat kódoló géneket tartalmaz. Ez legalább ezerféle különböző szaglóreceptor-gént jelent – bár a vizsgálatok szerint ezek közül csak 400 működik valójában.

Ez tehát azt jelenti, hogy 400 különböző szaglóreceptor fejeződhet ki szagérzékelő idegsejteken, amelyeket az egyértelműség kedvéért ugyancsak receptoroknak hívnak. Tehát vannak a receptornak nevezett fehérjék, amelyekhez a szagmolekulák egyes részletei kapcsolódhatnak, és ezek a fehérjék a receptoroknak nevezett érzékelőidegsejtek felületén jelennek meg. Amikor egy illatmolekula beköt a receptor fehérjéhez, a receptor idegsejt elektromos impulzust indít az agy felé.

Ezek szerint tehát csupán 400 különféle szagot érzékelhetünk?

Nos, nem egészen. Az egyes szagmolekulák ugyanis számos különböző receptorhoz kötődhetnek, és ugyanaz a receptor is sokféle molekulát […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/03/13/az_ember_egybillio_illatot_kepes_megkulonboztetni/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bedöglöttek a fegyverek, a propellerrel darálta be az ellenséges repülőt

Bedöglöttek a fegyverek, a propellerrel darálta be az ellenséges repülőt

A második világháború vadászpilótái kétségtelenül egészen elképesztő dolgokon mentek át, elég csak erre a szovjet, …