2019. szeptember 22., vasárnapMa Móric napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
2019.09.22. Móric Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 303,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az elveszett frigyládát Etiópiában őrzik?

Hirdetés

Az elveszett frigyládát Etiópiában őrzik?

Mindenki tudja, hogy mi történik, amikor felnyitják az elveszett, majd megtalált frigyládát. Kiszabadul a benne őrzött isteni gondviselés, és leolvasztja a környéken lévők arcát (szerencsére csak azokét, akik odanéznek és/vagy nácik). A német régészek sokat mesélhetnének erről – pontosabban ők már nem. Ha hiszünk Steven Spielberg első Indiana Jones-filmjének, Az elveszett frigyláda fosztogatóinak, akkor a frigyládát valahol Egyiptomban találhatjuk. Persze – mondhatják – ez csak egy kalandfilm, semmi valóságalapja nincs.

Csakhogy a frigyláda esetében ez a film sem tűnik sokkal hiteltelenebb forrásnak, mint bármely más információ.

Hirdetés

Röviden: senki sem tudja, hogy hol van jelenleg a Mózes kőtábláit őrző aranyozott faláda – már ha valaha is létezett, és nem pusztult el már két és fél évezrede. A legbizarrabb lelőhelyek is felmerültek az évezredek során, de etióp ortodox keresztény egyház állítja a legelszántabban, hogy náluk van a láda.

Józsué átkel a Jordán folyón a frigyládával (Benjamin West festménye, 1800)

Józsué átkel a Jordán folyón a frigyládával (Benjamin West festménye, 1800)

Fotó: Wikipedia

Amint azt minden Indiana Jones-rajongó jól tudja, a Biblia szerint Isten utasította az izraelitákat, hogy építsenek ládát, amelyben Mózes elhelyezte az Úrtól kapott kőtáblákat, rajtuk a tízparancsolattal. A ládának mindez isteni hatalmat kölcsönzött, a források szerint (ahogy az a filmen is látható), ha felnyitották, villámok csaptak ki belőle, megálltak a folyók, és egész hadseregek enyésztek el a semmibe.

A frigyládát ezután a Salamon király által építtetett első jeruzsálemi templomban helyezték el, és ott volt egészen i. e. 568-ig, amikor a babilóniaiak kifosztották Jeruzsálemet. És ekkor a láda elveszett. Természetesen a mese hiányérzetet hagyna az olvasóban, ha itt véget érne, és nem is ér véget, hiszen a frigyláda, mint a talán legfontosabb bibliai kincs, nem pusztulhatott el a babilóniai ostrom során. De hogy mi lett vele, abban már az ókori szerzők sem egyeztek meg. A teljesség igénye nélkül felsoroljuk, hogy a különböző források, spekulációk, önjelölt régészek milyen helyszíneket azonosítottak a frigyláda lelőhelyeként:

a jordániai Nébó-hegy, Dél-Afrika, a chartres-i katedrális, a dél-franciaországi Rennes-le-Chateau falu, ahonnan az I. világháború idején az Egyesült államokba menekítették, Róma, az angliai Warwickshire, az írországi Tara-domb, Egyiptom – Tutanhamon sírja, és Etiópia, az Axum városbéli Sioni Miasszonyunk Mária templom.

Utóbbi állítás, bármennyire is irreálisnak tűnik, az egyik legelfogadottabb teória a frigyláda rejtekhelyét illetőleg. Legalábbis az etióp ortodox keresztény egyház mindent megtesz ezért, hiszen ezen alapszik kegyhelyeik népszerűsége a turisták körében. Bár az eredeti frigyládát beavatatlan szem nem láthatja, csak a láda őrzőinek szent kiválasztottjai vethetnek rá életük során egy-két pillantást, egy-egy másolatot azért bemutatnak a látogatóknak minden egyes etiópiai ortodox templomban.

A Sioni Miasszonyunk Mária templom az etiópiai Axumban

A Sioni Miasszonyunk Mária templom az etiópiai Axumban

Fotó: A.Savin / Wikipedia

Az etióp ortodoxok saját eredetmítoszukat Kebra Nagast címmel írták meg 1270-ben, benne pedig kifejtik, hogy korai uralkodóik kapcsolatban álltak Salamonnal (persze ezt úgy is mondhatnánk, hogy az országot akkoriban uraló dinasztia íratott […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/05/31/az_elveszett_frigyladat_etiopiaban_orzik/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A dínók idejében magasabb volt a szén-dioxid-szint mint most

A dínók idejében magasabb volt a szén-dioxid-szint mint most

A ma fagyos Antarktiszon fák zöldelltek, a tengerszint húsz méterrel magasabb volt, a globális átlaghőmérséklet …