2019. október 18., péntekMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
2019.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 332,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az első amerikai űrhajósok eltévedtek a Holdon

Hirdetés

Az első amerikai űrhajósok eltévedtek a Holdon

A holdraszállás a 20. század legnagyobb tudományos és technológiai teljesítménye volt, amit az Apollo-program lezárása után senki nem is tudott máig megismételni (igaz, nem a technikai nehézsége, inkább az irdatlan költsége miatt). Kevéssé ismert részlete a történelmi tettnek, hogy Armstrong és Aldrin úgy töltött 22 és fél órát a Hold felszínén, és úgy tűzték ki az amerikai zászlót, hogy valójában fogalmuk sem volt, hol vannak. De nem csak nekik, a NASA földi központjának sem, és a Hold körül a parancsnoki kabinban keringő harmadik űrhajósnak, Michael Collinsnak sem.

Hirdetés

Az Apollo-11 leszállási pontját a Nyugalom tengerének nevezett területen határozta meg a NASA, gondos tervezés után. A korabeli távcsöveken át biztonságos, sima síkságnak tűnt, ahol könnyű landolni – itt tűztek ki egy kb 40×8 kilométeres sávot a leszálláshoz. Az űrhajósokat alaposan kiokosították arról, hová is mennek, részletes – már amennyire akkor azok voltak – térképeket kaptak, és fotókról memorizálták a terület domborzatát, a tájékozódási pontokat, hogy tudjanak majd odafenn navigálni.

Minden rendben is ment, egészen addig, míg az asztronauták landolásra készülve a saját szemükkel meg nem pillantották, hová készülnek leszállni: egy focipálya méretű kráterbe, autó méretű sziklákkal alaposan megszórva. A kapitány, Neil Armstrong ezt túl kockázatosnak ítélte meg, és átvette a robotpilótától az irányítást. Így végül nem az eredetileg kiszemelt helyen szálltak le, hanem jó pár kilométerrel arrébb. Az improvizált landolás simán ment, de miután kikászálódtak a felszínre, és elhangzottak az instant klasszikussá váló mondatok a kis lépésről meg […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/07/06/az_elso_amerikai_urhajosok_eltevedtek_a_holdon/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Miért olyan pocsék a kaja a repülőkön?

Miért olyan pocsék a kaja a repülőkön?

A független újságírás védelem: a hatalmasságok nem csinálhatnak velünk amit csak akarnak. Támogass te is! …