2019. június 17., hétfőMa Jusztin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
2019.06.17. Jusztin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az Éjszakai Boszorkányok: a szovjet hadsereg félelmetes női bombázói

Hirdetés

Az Éjszakai Boszorkányok: a szovjet hadsereg félelmetes női bombázói

A második világháború hőseiről szóló krónikákban elég ritkán kerülnek elő női nevek. Ennek részben az az oka, hogy eleve nem sok ilyen akad. Másrészt azokról se sok szó esik, akik pedig nagyon is léteztek, mint a szovjet hadsereg női bombázó ezredének tagjai, akik elévülhetetlen érdemeket szereztek a háború megnyerésében – miközben a férfiaknál is mostohább körülmények között kellett harcolniuk.

A szovjet vezetés nem jó kedvében vetett be női egységeket, sőt eleinte kifejezetten tiltotta a részvételüket a közvetlen harcban. Aztán viszont egyre inkább sarokba szorultak: 1941 júniusában elindult a Szovjetunió megszállását célzó  Barbarossa hadművelet, és őszre ostrom alatt állt Leningrád, a német csapatok pedig már Moszkvában kopogtattak.

A női egység ötlete Marina Raszkova fejében született meg. Ő a szovjet légierő első női navigátora volt, és több távrepülési rekord is fűződik a nevéhez, nem csoda, hogy gyakran a szovjet Amelia Earhartként utalnak rá. Raszkova sok levelet kapott nőktől, akik részt akartak venni a háborúban, de nemcsak az akkoriban engedélyezett kisegítő szerepekben, hanem a harcokban is. Ezért közvetlenül Sztálinhoz fordult, hogy engedélyt kérjen kizárólag nőkből álló egységek létrehozására. Sztálin 1941. október 8-án adott parancsot három női egység bevetésére, ezzel

Hirdetés

megalakult az 588. Éjszakai Vadászbombázó Ezred, és a Szovjetunió vált a világ első országává, ahol az addig csak harcközelben segédkező nők hivatalosan is engedélyt kaptak arra, hogy részt vegyenek a harcban.

Több mint kétezer nő jelentkezett a feladatra, közülük Raszkova mindhárom egységbe négyszáz főt választott ki. Nagy részük diák volt, 17-26 évesek. A kiképzésüket a Sztálingrádtól északra fekvő Engels városában, az Engels Repülőiskolában kapták meg: néhány hónap alatt kellett elsajátítaniuk mindazt, amire a férfiaknak több év állt rendelkezésre. Ha ez nem lett volna elég nehezített pálya, a nőknek még szembe kellett nézniük férfitársaik kétkedésével is: sokan nem értették, mit keresnek a nők az egészen addig a férfiak játszóteréül szolgáló fronton. Na meg némi szexuális zaklatással is meg kellett birkózniuk.

Polina Oszipenko (a repülőgép parancsnoka), Valentina Grizodubova (navigátor) és Marina Raszkova főhadnagy

Polina Oszipenko (a repülőgép parancsnoka), Valentina Grizodubova (navigátor) és Marina Raszkova főhadnagy

Fotó: Sovfoto

Mivel a hadsereg nem volt felkészülve a női katonákra, felszerelni is csak úgy-ahogy tudta őket. Férfiak levetett egyenruháját kapták meg, a túlméretezett csizmákat az ágyneműjükből tépett darabokkal tömködték ki. Harci eszközök terén se voltak sokkal jobban ellátva: Po–2 típusú kétfedelű repülőgépeket kaptak, amelyek olyan ósdinak számítottak, hogy nem is szánták őket éles bevetésre. A gyenge furnér szerkezetük nem volt kimondottan strapabíró, és a nyitott […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/03/16/az_ejszakai_boszorkanyok_a_szovjet_hadsereg_felelmetes_noi_bombazoi/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Náci tengeralattjárók között csempészték át a teljes angol aranytartalékot Kanadába

Náci tengeralattjárók között csempészték át a teljes angol aranytartalékot Kanadába

1940. június 24-én fura konvoj hajózott ki a skóciai Greenlock kikötőjéből. Az HMS Emerald könnyű …