2020. szeptember 28., hétfőMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
2020.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 337,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az egyik leggyakoribb dísznövénytől betéphetünk, de bele is halhatunk

Az egyik leggyakoribb dísznövénytől betéphetünk, de bele is halhatunk

Az angyaltrombitát szinte mindenki ismeri, hiszen rengeteg kertben ültetik, viszonylag igénytelen, mégis tetszetős, karakteresen lefelé lógó virágokat hoz. Van azonban egy kellemetlen (vagy kellemes, ezt a felhasználó céljai döntik el) tulajdonsága is:

egészen nagy mennyiségű pszichoaktív hatóanyagot tartalmaz.

Ha kis mennyiséget fogyasztunk belőle, a hatására egészen félelmetes hallucinációkat fogunk átélni – ha véletlenül túl nem adagoljuk, mert akkor meghalunk. Érdemes meggondolni, hogy kisgyermekes háztartásban angyaltrombitát (vagy a számtalan másik mérgező dísznövény valamelyikét) akarjuk-e tartani.

Az angyaltrombita és rokonai eredetileg Dél-Amerikából származnak, de a nemzetség mára nagyrészt kihalt a természetben, és ma már szinte kizárólag termesztett kultúrnövényként léteznek (illetve a termesztésből vadultak ki). Lefelé lógó, nagy harangalakú virágai mellett az angyaltrombita esténként érezhető erős illata miatt is kifejezetten népszerű dísznövény.

GettyImages-1038269542

Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

A növény, amelynek már 0,3 grammja is toxikus, akkor került újra a figyelem középpontjába, amikor több mint tíz éve egy 18 éves német srác a családi lugasból letépett két virágot, majd teát főzött belőlük, és megitta. Itt tehát nem véletlen fogyasztásról volt szó, a fiú nyilván hallott az angyaltrombita hallucinogén hatásáról, és ki akarta próbálni az ingyenes és legális kábítószert.

A számításai azonban nem jöttek be, mert bár a fogyasztás után még két órával sem vett rajta észre semmi különöset a nagymamája, a délután folyamán egyszer csak azt látták, hogy bement a kert végében lévő árnyékszékre, majd húsz perccel később vérben úszva került […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/01/28/angyaltrombita_kerti_disznoveny_mereg_mergezo_hallucinogen_halalos/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Az ókori Balkánon éltek, mégis ismerték a zenét, a sportot, a pénzt - A Balkán ősi népeinek nyomában, 1. rész: Kik voltak a pelaszgok?

Az ókori Balkánon éltek, mégis ismerték a zenét, a sportot, a pénzt – A Balkán ősi népeinek nyomában, 1. rész: Kik voltak a pelaszgok?

A korábbi görög mítoszok, az Iliász eposzának történetei hirtelen szilárd földrajzi fogódzót kaptak, amikor egy …