2019. június 20., csütörtökMa Rafael napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
2019.06.20. Rafael Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 323,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 289,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az atomháborúra készülve sok ezer amerikai gyerekre tetoválták rá a vércsoportját

Hirdetés

Az atomháborúra készülve sok ezer amerikai gyerekre tetoválták rá a vércsoportját

Andrew Ivy, az Amerikai Orvosi Szövetség orvosa a nürnbergi perekben tanúskodott, miután számos SS-katonát vizsgált meg. A nácik az SS-osztagokat tartották a legértékesebbnek, ezért az olyan létfontosságú orvosi beavatkozások terén is előnyt élveztek mindenki mással szemben, mint a vérátömlesztés. Az SS-katonák bőrébe ezért beletetoválták a vércsoportjukat, hogy ha megsérülnek, villámgyorsan kaphassanak vért.

Andrew Ivy (1958)

Andrew Ivy (1958)

Fotó: University of Southern Californi / Getty Images Hungary

Ivy Chicagóba hazatérve magával vitte a potenciális vérdonorok, illetve az átömlesztésre szorulók azonosításának eme remekül bevált módját. Nem is kellett sokáig várni az alkalmazásra, hiszen beköszöntött a hidegháború, és az ötvenes évek elején az atomfegyverek bevetése nemcsak lehetőségként, hanem egészen valószínű forgatókönyvként merült fel. Márpedig amikor tömegesen égnek meg, illetve szenvednek akut sugármérgezést az emberek az atomrobbanásokban, ott

Hirdetés

a könnyen elérhető, sétáló vérbankok tömegek életét menthetik meg.

A gyerekeket és szüleiket célzó, már-már háborús időket idéző propaganda több amerikai államban (főként Utahban és Indianában) is felkarolta a programot, amely azt célozta, hogy minél több gyereknek tetoválják a bőrébe a vércsoportját. A hidegháborús atomhisztéria elmúltával nehéz megérteni, hogy hogyan nem lett tömeges felháborodás egy efféle ötletből.

kellycol 158

Pedig akkoriban semmilyen botrány nem zavarta meg a programot, így több tízezer beavatkozást végeztek el. A lapok híreket közöltek a projekt állomásairól, például amikor a utahi Beaver megye egyik kórházában megszületett Paul Baley 1955. május 9-én, és még nem volt 2 órás, amikor beletetoválták a vércsoportját (a szülők hozzájárulásával). A helyi lap, a Beaver County News beszámolója szerint ő volt a legfiatalabb csecsemő, aki megkapta ezt a jelzést.

Az egészségügyi intézmények személyzete, a szülők és maguk a gyerekek is elhivatottan vettek a programban részt. Az iskolákban sorban álltak a gyerekek, majd mikor sorra kerültek, a magasba emelték a karjukat, és összeszorították a fogukat, míg a tetoválótű a bőrükön dolgozott.

Mindenki afféle polgári kötelességnek tekintett a kezdeményezésre.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/04/09/az_atomhaborura_keszulve_sok_ezer_amerikai_gyerekre_tetovaltak_vercsoportjat_hideghaboru/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A szúnyogcsípés sokkal hátborzongatóbb, mint amilyennek elsőre tűnik

A szúnyogcsípés sokkal hátborzongatóbb, mint amilyennek elsőre tűnik

Újra itt a nyár, ezzel együtt pedig mindenki nagy örömére a szúnyogok is megérkeztek – ráadásul …