2020. július 12., vasárnapMa Izabella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.12. Izabella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az atombombának köszönhetően tudunk megszabadulni az atkáktól

Hirdetés

Az atombombának köszönhetően tudunk megszabadulni az atkáktól

A szennyezett levegő tisztítása már a 18-19. században megmozgatta a feltalálók fantáziáját, amikor az ipari mennyiségben bányászott szén lehetővé tette a gőzgépek, a vasút és a fűtött lakások elterjedését, és ezzel egy időben füstbe és koromba borult a vidék. Az első személyes szűrőeszközök azonban nem a környezetvédelemre fókuszáltak, hanem a bányászok és tűzoltók munkáját segítették.

Hirdetés

A következő nagy előrelépés a második világháborúban történt, amikor az Egyesült Államok belevágott az atombomba kifejlesztését célzó Manhattan tervbe. Az USA Atomenergiai Bizottsága és az amerikai hadsereg vegyvédelmi alakulata, az Army Chemical Corps közös erővel kifejlesztette a ma már mindenki által ismert HEPA-t, vagyis a nagy hatékonyságú részecskeszűrőt.

Eredetileg az volt a HEPA célja, hogy megvédje a katonákat és a tudósokat a radioaktív részecskéktől, különös tekintettel azokra, akik a Manhattan terven dolgoztak, ami sajnos nem jött össze, mert a HEPA sugárvédelmi eszközként megbukott. Ugyanakkor kiderült, hogy a mustárgáz és a klórgáz ellen hatásos védelmet biztosít. 

A háborút követő évtizedekben a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/11/26/hepa_szuro_legszuro_reszecskeszuro_legszennyezes_allergenek_atkak_atombomba_manhattan_terv/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ha szexelni akar a Marson, nem az odajutás lesz a legproblémásabb

Ha szexelni akar a Marson, nem az odajutás lesz a legproblémásabb

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Valamiért …