2020. július 12., vasárnapMa Izabella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.12. Izabella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az aranyselymet szövő pók

Hirdetés

Az aranyselymet szövő pók

Tíz évvel ezelőtt különleges textilipari bemutatóra került sor New Yorkban, a természettudományi múzeumban: az amerikai közönség először láthatott olyan ruhadarabot, ami teljes egészében pókselyemből készült.

Hirdetés

A 2009. szeptember 23-án közszemlére tett kendő Nephila pókok fonalából készült. Az arany hálószövőként is emlegetett pókok a keresztesfélék családjába tartoznak, és tucatnyi fajtájuk is él szerte a világban, elsősorban Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában. A viszonylag nagy testű ízeltlábúak leginkább erdőkben, fás bokros területeken élnek, és hatalmas hálóikkal rovarokra vadásznak. És mint nevükből is kiderül: a pókfonál, amiből a szép szabályos rovarcsapdát szövik, az év bizonyos szakában élénksárga, aranyló színben pompázik.

Az viszonylag közismert, hogy a pókfonál a természet egyik legerősebb, legnagyobb szakítószilárdságú szálanyaga, ami sokszor strapabíróbb, mint az acéldrót vagy a kevlár. A Nephila pókok esetében sincs ez másképp: ujjunkat beleakasztva akárhogy húzzuk, rángatjuk, szinte képtelenség elszakítani a pók különlegesen masszív fonalát. Ezt a tulajdonságát ha párosítjuk az élénk színnel, érthető, hogy felmerült az ötlet: akár selymet is lehetne készíteni a Nephila pókok fonalából, ahogyan a selyemhernyók gubójából.

Peers és Godley alkotása

Peers és Godley alkotása

Fotó: Oli Scarff / Getty Images Hungary

Először egy francia misszionárius, bizonyos Jacob Paul Camboué próbálkozott az aranyszínű pókselyem elkészítésével. A jezsuita szerzetes az 1800-as évek végén madagaszkári tartózkodása kezdetén lett figyelmes a helyi Nephila faj, a vörös lábú arany hálószövő pókok (Nephila inaurata) tevékenységére, és aranyló hálóiktól ihletet kapva, egy kicsi kézi fonálfejtő gépet konstruált társa, M. Nogué segítségével. A kézzel forgatott “pókrokka” egyszerre 24, gyufásdobozba zárt nőstény póktól volt képes 400-500 méternyi aranyszín fonalat csévélni a potrohukra gyakorolt enyhe nyomással – mindezt úgy, hogy közben maguknak a pókoknak nem esett bántódása, és a fejés után mind vissza is kerültek lakóhelyeikre.

A történelemben tehát Camboué atya volt az első és sokáig egyetlen ember, aki sikerrel készített selymet pókfonálból. A különleges textilipari technológia annyira bevált, hogy még a huszadik század beköszönte előtt valóságos pókselyemipar kezdett kibontakozni az Afrika melletti szigeten: a helyi gyerekek százával gyűjtötték a pókokat, a Camboué-manufaktúra első termékeit – muszlinfinomságú ágyfüggönyöket – az 1898-as párizsi világkiállításon be is tudták mutatni. Aztán valahogy alábbhagyott a pókselyem-aranyláz, a világ nem harapott rá a luxuskategóriájú termékre, a Franciaországban bemutatott függönyöknek is nyoma veszett.

<iframe […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/11/29/az_aranyselymet_szovo_pok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ha szexelni akar a Marson, nem az odajutás lesz a legproblémásabb

Ha szexelni akar a Marson, nem az odajutás lesz a legproblémásabb

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Valamiért …