2019. december 13., péntekMa Luca napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 329,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 301,00 Ft
2019.12.13. Luca Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 329,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 301,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az angol férfiak egészen az 1900-as évekig eladhatták a feleségüket a piacon

Hirdetés

Az angol férfiak egészen az 1900-as évekig eladhatták a feleségüket a piacon

A házasság felbontása elég macerás dolog volt a középkori Európában, a kaotikus egyházi és polgári szabályozásokon és nyilvántartásokon elég bizarr kiskapukat kerestek és találtak az emberek (lásd a bíróság előtti szexszel, pontosabban annak csődjével illusztrált impotencia, mint válóok). Angliában emellett volt egy másik, szintén elég megalázó módszer a válásra, ami meghökkentő módon egészen az 1900-as évek elejéig fennmaradt: a férj egyszerűen kivitte az asszonyt a piacra, és ott eladta annak, aki a legtöbbet fizette érte.

Hirdetés

A szokás eredete homályba vész, a legkorábbi feljegyzés az 1300-as évek elejéről való, de igazán népszerűvé a 18. században vált a feleségeladás, több száz ilyet dokumentáltak akkoriban Anglia-szerte.

Ritkán, de megesett az is, hogy az asszonyt csomagban, a gyerekekkel együtt árverezték el.

A feleséget akkoriban a többé-kevésbé a férj tulajdonának tekintették. Ha például az asszony adósságba verte magát, azt minden további nélkül be lehetett hajtani a férjen. A házasság intézménye pedig – főként a köznép esetében – nem volt éppen halálra dokumentálva. Nem véletlen, hogy kialakult az a filmekből ismert szokás, hogy a pap a boldogító igenek kimondása előtt még megkérdezi az egybegyűlteket, hogy akad-e valaki, aki esetleg tiltakozik. Ez nem azért volt, hogy az utolsó pillanatban megjelenjen valaki szerelmet vallani a menyasszonynak, és az meggondolja magát, hanem azért, hogy kiderüljön, ha valamelyik házasuló fél mégsem házasodhatna (például azért, mert már házas).

1280px-Rowlandson, Thomas - Selling a Wife - 1812-14

Válni viszont, hivatalosan szinte egyáltalán nem lehetett. Ilyen körülmények között tulajdonképpen van abban valami groteszk logika, hogy kialakult a nem hivatalos válás <a href="http://www.leedstrinity.ac.uk/blogs/leeds-centre-for-victorian-studies/19th-century-wife-selling-in-literature-illustrations-and-practice" id="hyperlink_97f3118ffd317f2b2b0ff178a9d0e593" rel="nofollow" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/07/17/az_angol_ferfiak_egeszen_az_1900-as_evekig_eladhattak_a_feleseguket_a_piacon/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az első hidrogénbomba dokumentációját egy vonaton felejtették, és soha nem került elő

Az első hidrogénbomba dokumentációját egy vonaton felejtették, és soha nem került elő

A független újságírás olyan olvasókat jelent, akiknek számít a munkánk. Támogass te is! 1953. január …