2020. május 27., szerdaMa Fülöp napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.05.27. Fülöp Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az állam, amit megalapítása előtt mosott el a vihar

Hirdetés

Az állam, amit megalapítása előtt mosott el a vihar

A 20. században sokan, sokféle céllal próbálkoztak miniállamok kikiáltásával. Általában e célból használaton kívüli emberi építményeket vesznek használatba (néha pénzért, máskor önkéntesen), majd, azt hangoztatva, hogy nemzetközi vizeken vannak, és egyik ország sem formálhat jogot a területre, kikiáltják az államukat.

Hirdetés

Vannak, akik pénzt, sőt útleveleket és himnuszt is kibocsátanak, más pszeudoállamok alapítói személyesen sohasem teszik a tiszteletüket birodalmukon, mindössze az állam elvi létezésére van szükségük – szó szerint – offshore manipulációikhoz. Megint mások az államhatalomtól próbálnak ily módon szabadulni, akár romantikus hippiként, akár kicsit sem romantikus bűnözőként.

De senki sem jutott olyan közel ahhoz, hogy saját szigetállamot építsen a tengeren, mint a hatvanas években néhány kaliforniai kagylóhalász és egy B-kategóriás színész, akik egy korábban nem létező szigetet akartak felépíteni. Csak a hullámokkal nem számoltak.

GettyImages-169748256

Fotó: Michael Ochs Archives / Getty Images Hungary

Joe Kirkwood 1966-ban közepesen híres színésznek számított Amerikában, emellett profi golfozó volt, és egy bowlingpályát is üzemeltetett. Üzlettársaival mégsem ezért került az újságokba. Ő lett ugyanis az arca annak a vállalkozásnak, amelyben résztvevők a Kalifornia partjaitól száz mérföldre lévő Cortes Bank zátonyon kívántak új szigetállamot építeni maguk és üzletük számára.

Az üzlettársak a kagylóhalászatban voltak érdekeltek, és ez volt a vállalkozás fő célja is. A Cortes Bank térsége ugyanis fontos halászati célpont volt, főleg a kaliforniai ehető kagylóra (angolul: abalone) halászók tartották nagyra a régiót. A sajtó éppen ezért <a href="https://www.atlasobscura.com/articles/cortes-bank" id="hyperlink_96a615153593d97d2b5af310db36d1de" rel="nofollow" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/03/14/a_szigetallam_amit_megalapitasa_elott_mosott_el_a_vihar/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A rasszista szenátor több mint 24 órás beszédet tartott, csak hogy a feketéknek nehogy jó legyen

A rasszista szenátor több mint 24 órás beszédet tartott, csak hogy a feketéknek nehogy jó legyen

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Ahány …