2019. december 10., keddMa Judit napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 331,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
2019.12.10. Judit Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 331,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 302,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az ágyú, amivel atombombát lődöztek

Hirdetés

Az ágyú, amivel atombombát lődöztek

A II. világháborúban, majd a hidegháború évei alatt a különlegestől a bizarrig terjedő skálán nagyjából minden fokozatba eső hadigépet kifejlesztettek és megépítettek a front egyik vagy másik oldalán álló erők. Az 1950-es évek elején megalkotott Atomic Annie, hivatalos nevén az M65-ös atomágyú a bizarr véglethez esik közelebb, és nem csak azért, mert a feljegyzések szerint csak egyetlenegyszer használták.

Az ágyút, aminek alapját a német K5-ös vasúti ágyú, vagyis a Schlanke Bertha (Karcsú Berta) képezte, kellően fenyegető erőnek képzelték az amerikaiak ahhoz, hogy rendet tartson a világban, arra tervezték ugyanis, hogy atombombát lőjenek ki vele.

A tüzérségi ágyút Robert Schwartz tervezte az amerikai hadseregnek a Pentagon jóváhagyásával. Az M65-ös ugyan nem lett annyira gigantomán, mint a húsz évvel korábban a németek által megalkotott Schwerer Gustav és Dora, de így is három évbe telt, mire elkészült. A bemutatót Eisenhower elnök beiktatási ceremóniájára tervezték, és csúszás nélkül el is készült a monstrum, hogy ország-világ megtudja, micsoda új fegyverrel bővült az amerikai arzenál.

Hirdetés

A 47 tonnás (a vontatóival együtt 83,3 tonna), 4,9 méter széles, 3,7 méter magas, 280 mm-es ágyút két, külön irányítható vontató szállította, a nagyon hosszú amerikai tűzoltókocsik mintájára, egy kormányozható egységgel az elején, eggyel a végén. A maximális sebessége 56 km/óra volt, és ezzel a kor tüzérségi ágyúi között kifejezetten mozgékonynak számított.

Az M65-ös első és egyetlen bevetésére még 1953-ban sort kerítettek: május 25-én, helyi idő szerint reggel 8.30-kor a nevadai atomkísérleti telepen Atomic Annie sikeres lövést adott le, a Hirosimára ledobott Little Boy atombomba erejével nagyjából megegyező, 15 kilotonnás lövedék nagyjából hét mérföldet (kb. 11 km) tett meg, és a kilövés után 19 másodperccel fel is robbant – ennek gyakorló változatát kollégánk a Las Vegas-i atommúzeumban le is fotózta.

A teszt olyannyira sikeres volt, hogy a darabonként 1 millió dollárba (más források szerint csak 800 ezer dollárba) kerülő fegyverből gyorsan be is rendelt a hadsereg 20-at, amik hamarosan el is készültek. Ezek mind Európába és a Koreai-félszigetre kerültek, ahol elég gyakran változtatták a pozíciójukat, hogy ne fedezzék fel őket a szovjetek. Az egész fejlesztés viszont gyorsan elavult, tíz éven belül, 1963-ra mindet le is szerelték, merthogy közben rájöttek, rakétával hordozva hatékonyabb az atomfegyverek bevetése, mint egy ágyúból kilőve.

Az eredetit sikerült elkavarni 10 évre

A nevadai tesztlövésre két ágyúval készült a hadsereg: Able Annie-t és Sad Sacket vitték oda, hogy ha Annie csütörtököt mondana, legyen mivel próbálkozni utána – a sikeres lövés miatt lett Able Annie-ből aztán Atomic Annie. (Aminek nem sok értelme van, hiszen Able annyit jelent, képes valamire, és pont azután nevezték át, hogy ezt bebizonyította.)

A sikeres kísérlet végén pukkantak a pezsgők, ment a nagy kézrázás, és mivel mindenki jól végezte dolgát, összepakolták a két hatalmas ágyút, hogy a megfelelő helyre […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/04/15/az_agyu_amivel_atombombakat_akartak_lovoldozni/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Amikor Amerika a meleg maffiától rettegett

Amikor Amerika a meleg maffiától rettegett

A közpénz a közös pénzünk. Senki sem dugdoshatja, és aki költ belőle, annak el kell …