2019. június 20., csütörtökMa Rafael napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 287,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.06.20. Rafael Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 287,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Ausztrália olyan gyorsan vándorol, hogy utána kell igazítani a GPS-t

Hirdetés

Ausztrália olyan gyorsan vándorol, hogy utána kell igazítani a GPS-t

A tektonikus lemezek mozgása nem újdonság, ahogy az sem, hogy az egyes lemezek eltérő sebességgel vándorolnak az alattuk áramló magma által meghatározott irányba. Ausztrália viszont olyan gyorsan teszi mindezt, hogy időről időre újra kell számolni a GPS-koordinátákat, nehogy baj legyen belőle.

GettyImages-129380289

Fotó: UniversalImagesGroup / Getty Images Hungary

A legfrissebb GPS-technológia centiméteres pontossággal képes a helymeghatározásra, és ha bár ez a mindennapi használat közben, mondjuk egy mobiltelefonon nem annyira szükséges, azért vannak olyan területek, ahol nem árt a hajszálpontosság. A lassan forgalomba kerülő önvezető autóknak, vagy épp a precíziós alapon működő mezőgazdaságnak kellenek az ilyen adatok, és nem tesz jót nekik, hogy Ausztrália évi nagyjából 7 centit megy északra.

Hirdetés

Ezzel a sebességgel egyébként a sprinterek között van a tektonikus lemezek között. A Föld túloldalán az Észak-amerikai-lemez például meglehetősen lomha, évente csak 2,5 centit halad. A Csendes-óceáni-lemez viszont évi akár 10 centimétert is megtehet.

A GPS-adatokat nem frissítik állandóan, bár évi 10 centi már okozhat komoly gubancokat hosszú távon. 1960-as évek óta négyszer is komolyabb térképészeti felülvizsgálatra volt szükség Ausztráliában – 1994-ben például volt olyan hely, ahol csaknem 200 méteres eltérést találtak a műholdas koordináták és a valóság között. A technika fejlődésével egyébként az ilyen újramérések is egyszerűbbek lettek, 2016 végén például csak másfél métert kellett igazítani Ausztrálián.

Egyébként <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/04/05/ausztralia_gps_kontinensvandorlas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A szúnyogcsípés sokkal hátborzongatóbb, mint amilyennek elsőre tűnik

A szúnyogcsípés sokkal hátborzongatóbb, mint amilyennek elsőre tűnik

Újra itt a nyár, ezzel együtt pedig mindenki nagy örömére a szúnyogok is megérkeztek – ráadásul …