2020. szeptember 19., szombatMa Vilhelmina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.19. Vilhelmina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Angyalok mentették meg a briteket az első világháborúban – hitte el egy fél nemzet

Angyalok mentették meg a briteket az első világháborúban – hitte el egy fél nemzet

Az Egyesült Királyság akkor üzent hadat 1914. augusztus 4-én Németországnak és szövetségeseinek, amikor az megtámadta a semleges, de áthaladást nem engedő Belgiumot. Alig egy héttel később a nagyjából százezer főt számláló brit expedíciós hadsereg már a kontinensen volt, és kelet felé tartott, hogy feltartóztassa a német előrenyomulást.

A britek első jelentős ütközete a monsi csata volt Belgium vallon részén. Itt hősiesen küzdöttek, és bár a németek jelentős számbeli fölényben voltak, a briteknek sikerült aránytalanul nagy veszteségeket okozni nekik. Másnap azonban vissza kellett vonulniuk, és egészen Párizs agglomerációjáig hátráltak.

A brit 4. királyi lövészek nem sokkal a monsi csata előtt

A brit 4. királyi lövészek nem sokkal a monsi csata előtt

Fotó: Wikipedia

Döbbenet, kétségbeesés

A brit közvélemény, bár a propaganda azt hangoztatta, hogy a háború megnyerése csak heteket-hónapokat vesz majd igénybe, illetve a haditudósításokat erősen cenzúrázták, a visszavonulás hírére kezdte felfogni, hogy itt szó sincs arról, hogy a katonák „karácsonyra otthon lesznek”, ahogy azzal a vezetők hitegették őket.

Első világháborús propagandaposzter a brit csapatokat vezető angyallal

Első világháborús propagandaposzter a brit csapatokat vezető angyallal

A monsi csatában és a visszavonulás során 12 ezer brit katona esett el vagy sebesült meg. Az ütközetek megkezdése utáni 9 napban a brit expedíciós hadsereg elveszítette eredeti emberállománya tizedét. Amint a hír hazaért, az embereket a hitetlenség majd a kétségbeesés kerítette hatalmába.

Alig egy hete tartott a tényleges háború, és már több volt a brit veszteség, mint a két évig tartott krími háborúban.

A társadalom jelentős részét, és korántsem csak a vallásosakat, eluralta a világvégétől való rettegés. Egymás után láttak napvilágot a németek sikerei mögött sátáni erőket sejtő művek, és az ellenség győzelmét szó szerint értelmezett armageddonként kezdték rettegni. Az okkult mesék hívei meg voltak győződve arról, hogy Vilmos császár maga az Antikrisztus. Arthur Machen, egy walesi író éppen misén ült, amikor eszébe jutott egy ugyancsak vallásos indíttatású háborús novella ötlete. Ő azonban nem riogatni akarta ezzel a hátországot, hanem lelket önteni beléjük.

Mons angyalainak születése

Az első elbeszélés egy elesett katona mennybe emelkedéséről szólt, de nem volt vele elégedett Machen, ezért írt egy másodikat, Az íjászok címmel. Ő sem gondolta, hogy milyen valószínűtlen karriert fog a mű befutni. A novella a London Evening News nevű lapban jelent meg szeptember végén. Bár nem írták oda, hogy csak kitalált történetről van szó, az író és a szerkesztők is meg lehettek győződve arról, hogy az írást senki sem fogja szó szerint értelmezni.

Tévedtek, és ekkor vált világossá számukra, hogy milyen döbbenetes a brit kétségbeesés.

A történet egy angol katonáról szól, aki egyedül maradt a lövészárokba, és közeledik felé a német hadsereg. Ő felidéz egy londoni étteremben látott latin jelmondatot: „Adsit Anglis Sanctus Georgius”, vagyis nagyjából „Szent György, segítsd meg Angliát”, majd felemelkedik, hogy tüzeljen a támadókra. Ekkor azonban csoda történik, angyali íjászok teremnek mögötte, lőni kezdenek a németekre, és nagy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/12/04/monsi_csata_angyalok_elso_vilaghaboru_nagy-britannia_isteni_beavatkozas_arthur_machen_novella/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Robbanásszerűen megnőtt a kereslet a fertőtlenítőlámpák iránt

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/09/17/robbanasszeruen_megnott_a_kereslet_a_fertotlenito_lampak_irant/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …