2019. június 17., hétfőMa Jusztin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
2019.06.17. Jusztin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Angliában egy csomószor betiltották a focit

Hirdetés

Angliában egy csomószor betiltották a focit

A futball őshazája Anglia, ezt minden magyar megtanulja már kicsi gyerekkorában, amikor megismerkedik a 20. századi történelmünk legdicsőségesebb két órája, az Aranycsapat 6:3-as londoni diadalának történetével. Az Évszázad Mérkőzése éppen azért volt olyan jelentős, mert azelőtt soha senki nem verte meg a játék kitalálóit és tanítómestereit a saját otthonukban. (Kivéve az íreket, de őket ilyen szempontból nem tartják külföldinek az angolok. Ja, és a skótokat, de őket meg pláne nem.)

A lényeg a “kitaláló és tanítómester” rész, ami persze megint csak sántít egy kicsit történelmileg, elvégre a játék legkorábbi gyökereit maga a FIFA hivatalos összefoglalója is az ókori Kínába helyezi, de ezen most már ne akadjunk fenn, inkább térjünk rá arra, miért tiltották be az angolok a focit vagy fél tucatszor, mielőtt még hivatalosan feltalálták volna.

A kora középkori Angliában egy kicsit mást értettek futball alatt, mint manapság szokás; nagyjából annyi maradt változatlan, hogy a labda kapuba juttatása volt a cél. Kicsit szabadon értelmezték azonban a pálya, a csapat, és a test-test elleni küzdelem fogalmát, a játék inkább a mai focihuligánok és/vagy ultrák meccsen kívüli pofozkodásaira hasonlított. Maga a név sem arra utalt, hogy lábbal szabad a labdához érni, hanem arra, hogy gyalogosan űzték a labdát, nem lóháton, mint az arisztokraták.

Hirdetés

Egy meccs nagyjából úgy nézett ki, hogy két falu lakossága kivonult a határba verekedni, és aki eközben a bőrből varrt labdát vagy felfújt malac-húgyhólyagot eljuttatta az ellenfél templomtornyához, az nyert. A kisebb-nagyobb sérülések, törések mindennaposak voltak eközben, de a halálos áldozatok sem voltak ritkák. Feljegyzések születtek egy olyan derbiről is, ami közben véletlenül negyvenen fulladtak bele egy tóba, amikor az egyik csapat éppen arrafelé vezette a támadását, és a meccs hevében taktikailag praktikusnak tűnt az ellenfél játékosait addig nyomni a víz alá, míg mozogtak.

(A “futballista” a korabeli angol nyelvben sem igazán sportembert jelentett, inkább a csőcselék szinonimája volt. Amikor például Shakespeare Lear királyában az egyik szereplő gúnyosan focistának titulálja a másikat, az a Vörösmarty-féle fordításban “süvölvény” lett.)

A 14. századra a sport olyan népszerű lett, hogy az már aggodalommal töltötte el az uralkodó osztályt. A korabeli focit először II. Eduárd (A Walesi bárdok Edward királyának fia) <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/03/17/angliaban_egy_csomoszor_betiltottak_a_focit/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Náci tengeralattjárók között csempészték át a teljes angol aranytartalékot Kanadába

Náci tengeralattjárók között csempészték át a teljes angol aranytartalékot Kanadába

1940. június 24-én fura konvoj hajózott ki a skóciai Greenlock kikötőjéből. Az HMS Emerald könnyű …