2020. szeptember 19., szombatMa Vilhelmina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.19. Vilhelmina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Amikor Amerika a meleg maffiától rettegett

Amikor Amerika a meleg maffiától rettegett

Ha az ötvenes években tomboló amerikai paranoiáról van szó, mindenki a mccarthyzmusra, vagyis a Joseph McCarthy szenátor által vezetett, Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló bizottság kommunistákra vadászó boszorkányüldözésére gondol. Csakhogy akkoriban létezett egy hasonlóan sok ember fantáziáját megmozgató összeesküvés-elmélet is, amelyet hívei hominternnek vagy melegmaffiának neveztek.

A kifejezés a homoszexuális és az internacionálé szavakból tevődik össze. Propagálói azt terjesztették, hogy Amerika (sőt a világ) legfontosabb stratégiai pozícióit meleg férfiak foglalták el, akik beszivárogtak a legmagasabb kormányzati, katonai, tudományos és kulturális körökbe is.

Persze az ötvenes években semmilyen fenyegető jelenséget nem lehetett teljesen függetleníteni a kommunizmustól (erre utal a homintern rímelése a kominternre). A meleg világösszeesküvés eredete is Marx és Engels munkásságából gyökereztethető. A teória ötvenes évekbeli, főként republikánus amerikai hívei furcsán néztek volna, ha megtudják, hogy a nemzetközi kommunista mozgalom alapító atyái nem részesei voltak a hominternnek,

hanem éppen ők riogattak vele elsőként.

Marx és Engels a korabeli szóhasználattal pederasztának nevezett melegektől féltették a szigorúan aszexuális elvtársi közösségén alapuló nemzetközi munkásmozgalmat. De ők is csak a társadalomban egyre erősödő, meleg férfiakkal szembeni félelemre reagáltak ezzel. A 19. század második felének emberét egyre inkább érdekelni kezdte a férfiak közötti szexuális vonzalom kérdése, és ez együtt járt a tőlük való félelemmel és az irántuk érzett gyűlölettel.

Volt tehát egy rejtélyes embercsoport, amelyről senki sem tudta, hogy hogyan jött létre, de képviselői a többségi társadalom által megvetett dolgokat műveltek. Vagyis tökéletes alapanyagot szolgáltattak az összeesküvés-elméletek létrejöttéhez.

A homintern kifejezés valószínűleg a kominternre utaló szóviccként jelent meg valamikor a harmincas években. Valószínűleg az elnevezés kominternhez való hasonlósága adott táptalajt ahhoz, hogy az ötvenes évek kommunistaellenes hisztériája közepette újra felszínre került, és hirtelen egyre több ember kezdett érdeklődni aziránt, hogy a vezető pozíciókban lévő figurák közül vajon ki lehet meleg titokban.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/12/08/amikor_amerika_meg_a_meleg_maffiatol_rettegett/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Élet lehet a Vénuszon

Élet lehet a Vénuszon

Amerikai-brit-japán kutatócsoport szenzációs felfedezést jelentett be: A Vénusz bolygó légkörében olyan vegyületet fedeztek fel, amely …