2019. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 295,00 Ft
2019.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 295,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Amerikában még mindig létezik a rabszolgaság, mint büntetés

Hirdetés

Amerikában még mindig létezik a rabszolgaság, mint büntetés

Sok amerikai államban papíron mai napig létezik a rabszolgaság, mint büntetési forma. Ráadásul 2016-ban már kiírtak egy népszavazást arról Coloradóban, hogy eltöröljék, de végül többen szavaztak arra, hogy megtartsák.

Az 1876. július elsején elfogadott coloradói alkotmány második cikkelyében van egy bizonyos rész, amely kimondja:

Ebben az államban nem létezhet többé a rabszolgaság vagy a nem önkéntes szolgálat, kivéve ha büntetési formáról van szó olyan esetekben, amikor a megvádolt személyt törvény előtt elítélik.

Hirdetés

Ez gyakorlatban azt jelentené, hogy bárkit kényszermunkára lehetne kötelezni anélkül, hogy fizetnének neki bármilyen, és bármiféle joggal rendelkezne.

Mindez még azelőtt került be a coloradói alkotmányba, hogy a terület 1876 augusztusában Ulysses S. Grant elnök jóváhagyásával a 38. önálló állammá vált. Colorado egyébként nincs egyedüliként ezzel, ugyanis az Egyesült Államok alkotmányának 1865-ben elfogadott tizenharmadik kiegészítése ugyan kimondta a rabszolgaság teljes eltörlését,

de mint büntetési forma tizenöt másik államban továbbra is létezik papíron.

A rabszolgaság eltörlése után számos egykori rabszolgatartó állam igyekezett azt a kiskaput kihasználni, hogy büntetésként alkalmazza a rabszolgamunkát.

Emiatt rengeteg egykori rabszolgát tartóztattak le, és kötelezték munkára őket, így gyakorlatilag ugyanolyan körülmények közé kerültek, mint a rabszolgaság eltörlése előtt. 1866-ban – egy évvel az amerikai polgárháború vége után – például Maryland államban elítéltek egy fekete férfit lopás miatt, akit nem sokkal később egy helyi lap hirdetései között árulták, mindezt azért kellett elszenvednie, mert büntetésként rabszolgamunkára ítélték.

Ráadásul 1866-ban több államban elfogadták az úgynevezett Vagrancy Actet, melynek értelmében bármilyen csavargónak vagy hajléktalannak tűnő embert elítélhettek, ha az illető később pedig szökni próbált, akkor fizetés nélküli kényszermunkára ítélhették, és munkatáborokba került. Ennek azért is volt jelentősége, mert a rabszolgaság eltörlése után sok ezer korábbi rabszolga bolyongott az országban, hogy felkutassa családtagjait, akiktől elszakították. 

Bár különböző kezdeményezések már voltak, hogy töröljék el a büntetéssel kapcsolatos kitételt az érintett államok alkotmányából, de Colorado volt az első állam, amely tett, vagy legalábbis próbált tenni ez ellen 2016-ban. Akkor ugyanis volt egy népszavazás az ügyben, csakhogy a kérdést annyira rosszul fogalmazták meg, hogy a legtöbb szavazó félreértette, így a választók 50,4 százaléka a megtartása mellett szavazott.

A 2018-as félidős választásokon most végre eltörölhetik a több mint 150 éves rendelkezést.

Felhasznált források: Washington Post, ACLU, USA TODAY

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2018/11/03/amerika_colorado_letezik_a_rabszolgasag_papiron_szavazas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Miért éppen a Közel-Keleten van olyan sok olaj?

Miért éppen a Közel-Keleten van olyan sok olaj?

Támogatóinknak köszönhetően Mi Vidékünk anyagainak készítéséhez 5038 km-t autóztunk eddig. A kőolaj és a földgáz …