2020. július 12., vasárnapMa Izabella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.12. Izabella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Amerikában évekig népszerű sport volt a polipbirkózás

Hirdetés

Amerikában évekig népszerű sport volt a polipbirkózás

A történelem során számos olyan sport emelkedett fel – és aztán tűnt el sokszor rekordsebességgel –, aminek ránézésre totálisan semmi értelme. A briteknél például nagy hagyománya van a sajtgurításnak, de tőlük indult a világ alighanem legjobb extrém sportja, az extrém vasalás is, és hát az oroszoknál berobbanó pofozóbajnokság is megér egy misét.

Hirdetés

Kétségtelenül ebbe a kategóriába sorolható a polipbirkózás is, aminek annyi volt a lényege, hogy csapatokba verődött búvárok lemerültek a víz alá, aztán megpróbáltak kirángatni egy polipot a felszínre. A sport durván két évtizeden át elég népszerű volt Amerikában, még világbajnokságot is rendeztek neki, de végül az általános érdektelenség és egy törvény véget vetett a dilinek.

A polipbirkózásról először egy Wilmon Menard nevű férfi írt cikket a Mechanix Illustrated magazinba 1949-ben, méghozzá azzal a címmel, hogy “A polipbirkózás a hobbim”. Menard az írásában egy Tahitire tett látogatását vette alapul, itt csatlakozott ugyanis egy helyi polipvadászhoz, aki egy gigantikus polippal csapott össze.

Igen, elsőre tényleg undorító sportnak tűnik, de valójában sokkal szórakoztatóbb, mint levadászni valami ártalmatlan lényt. Amikor lebirkózol és megölsz egy polipot, egy kegyetlen ellenségtől mented meg a tenger élővilágát. És jobb, ha vigyázol, mert nincs olyan, hogy vakmerő polipvadász. Vagy óvatos vagy, vagy meghalsz

– írta a férfi, és ez láthatóan csomó embert lenyűgözött, mert az Egyesült Államokban hamar híre ment a dolognak, a nyugati parton pedig hamar elkezdtek versenyeket is szervezni.

A következő évtizedben a Washington államban található Tacoma adott otthont ezeknek, és itt szervezték a polipbirkózó világbajnokságot is. Ezt 1957-ben még csak pár száz ember követte, a hatvanas évek elejére viszont annyira népszerű lett a dolog, hogy a legtöbb beszámoló szerint egy alkalommal több mint ötezer ember volt kíváncsi a polipbirkózásra.

<img id="kep_szerkfoto_image_30004023" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3000/30004/300040/30004023_51c0b9f27ead606a3f636b22b8dc914c_wm.jpg" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/10/19/polip-birkozas-egyesult-allamok-washington-bizarr_sport/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ha szexelni akar a Marson, nem az odajutás lesz a legproblémásabb

Ha szexelni akar a Marson, nem az odajutás lesz a legproblémásabb

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Valamiért …