2019. július 22., hétfőMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 295,00 Ft
2019.07.22. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 295,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Akkora sziget, mint egy budapesti irodaház, de négy kocsma van rajta

Hirdetés

Akkora sziget, mint egy budapesti irodaház, de négy kocsma van rajta

A Viktória-tó keleti partjainál három sziget található egy kupacban: a lakatlan Pyramid és a szintén lakatlan Musingo, és az ezekhez képest aprócska, sziklás, és minden centijében lakott Migingo, ahol a 2009-es népszámlálás szerint összesen 131 laktak. 2000 négyzetméteren. Budapesti irodaházak ekkorák, itt viszont bódékban, négy kocsma, néhány bordélyház, és egy picike kikötő mellett élnek ennyien.

De miért élnek itt ennyien egyáltalán? A válasz a Viktória-tóban eléggé agresszív módon élő nílusi sügér, amiből a vízben rengeteget találni, ez pedig idecsábította a halászokat Kenyából és Ugandából is. Még a szigetfoglalásban sem tudott megegyezni a két ország: két kenyai halász azt állítja, hogy a kilencvenes években vert itt először tanyát, egy ugandai viszont azt, hogy a korai kétezres években tette a lábát először ide, és nem volt ott előtte semmi. A Kenya és Uganda határán található Migingo aztán az évek során egyre nagyobb konfliktus lett a két ország között.

A hivatalos változat szerint egyébként a sziget Kenyához tartozik, de csak nagyjából 500 méterrel maradt le Ugandától. Volt olyan, hogy megjelent az ugandai rendőrség, és felhúzták a saját zászlójukat, majd a kormányuk azt az álláspontot képviselte, hogy jó, oké, a sziget lehet kenyai, de a körülötte lévő víz, az bizony Ugandához tartozik, és minden kenyai halásznak engedély kell, hogy ott pecázhasson. Ami nagyjából azt jelentette, hogy megpróbálták az összes kenyai halászt elpaterolni onnan jó messzire. Erre válaszul megjelentek a kenyai hatóságok is, de a helyzet nem eszkalálódott tovább, bár állítólag lett volna rá esély. Ez nem jelenti azt, hogy nincsen izmozás a két ország között, a legújabb vita éppen idén szeptemberben volt, amikor megpróbáltak egy kenyai zászlót felhúzni a szigeten. A problémát végül úgy oldotta meg az ország, hogy végül egy zászló sem lengedez.

Hirdetés

És hiába van az, hogy örökös határvita van a szigetből, a kifogott halat mindig Kenyában adják el – mert az az ország csak két órára van motorcsónakkal. Az átlagos fogás naponta három tonna volt 2004-ben.

Migingo minimális infrastruktúrája is azért épült ki, hogy az ide érkező halászokat kiszolgálja. Vannak kocsmák, vannak vendégházak, piacok, boltok, van itt kirendelt irodája a halászati hatóságnak, és a helyi rendőrségnek is. Ami még nincs: döntés, hogy pontosan melyik országhoz is tartozik a sziget, hiába hoztak létre egy külön bizottságot, és hiába mondták meg, hogy ez bizony egyértelműen Kenya, Uganda még mindig beteszi a lábát.

(Guardian, Nation.co.ke)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2018/11/07/migingo_sziget_afrika_uganda_kenya/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Miért éppen a Közel-Keleten van olyan sok olaj?

Miért éppen a Közel-Keleten van olyan sok olaj?

Támogatóinknak köszönhetően Mi Vidékünk anyagainak készítéséhez 5038 km-t autóztunk eddig. A kőolaj és a földgáz …