2019. június 17., hétfőMa Laura napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
2019.06.17. Laura Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Afrika legnagyobb szélhámosa kirabolt egy bankot fekete mágiával

Hirdetés

Afrika legnagyobb szélhámosa kirabolt egy bankot fekete mágiával

1995 augusztusában egy Foutanga Babani Sissoko nevű, elegáns üzletember tért be Dubajban a helyi Dubai Islamic Bank központi irodájába. Autóvásárláshoz akart kölcsönt felvenni. Mivel elég nagy pályás ügyfélnek tűnt, személyesen az iroda vezetője tárgyalt vele, és persze meg is kapta a kölcsönt. Annyira összehaverkodtak, hogy az üzletember rögtön meg is hívta vacsorára, ahol mintegy mellékesen elhintette neki, hogy a fekete mágia mestere, és hatalmában áll varázslattal bármekkora készpénzt megduplázni (hogy akkor miért volt szüksége autóhitelre, homályban maradt). Az iszlám kultúrkörben a fekete mágia istenkáromlásnak számít és szigorúan tiltott, ennek ellenére sokan hisznek benne – többek között a bank menedzsere is ilyen babonás fickó volt. Bele is egyezett, hogy Sissoko tartson neki egy kis bemutatót, amihez kölcsönvesz némi pénzt a bankból.

Így indult Afrika legnagyobb szélhámosának története, amiből, ha ma élne, egészen biztos regényt írna Rejtő Jenő.

Hirdetés

A mágikus bemutató tökéletesen sikerült, volt pirotechnika, fény- és hangeffektek, minden – és amikor eloszlott a kénköves füst, valóban két halom pénz feküdt az asztalon, ahol a show előtt csak egy. A lenyűgözött menedzser, bizonyos Mohammed Ayoub meglátta a nagy lehetőséget, és beleegyezett, hogy időnként pénzt utal át a bankból Sissoko számlájára, aki elvégzi a rituálét, a nyereségen pedig feleznek. (Ayoub később bíróság előtt azt vallotta, Sissoko mágiát bocsátott rá, ezért sétált bele a gyermekien átlátszó csapdába.) Valószínűleg senki sem fog meglepődni a folytatáson: a rituálék egy idő után elkezdtek félresikerülni, a démonok és dzsinnek valami pokoli dimenzióba távozni a pénzzel, és amikor Ayoub elkezdett háborogni emiatt, a fekete mágiás ügyeskedésből hamar klasszikus zsarolás lett: fizess még, vagy feldoblak a főnökeidnél, hogy lopod a bank pénzét.

Foutanga Babani Sissoko

Foutanga Babani Sissoko

Fotó: BBC video

Három év alatt Ayoub összesen 890 millió dirhamot, azaz 242 millió dollárt (bő 70 milliárd forintot) csorgatott ki Sissokónak, mire egy auditáláson fennakadt. Mindent bevallott a hatóságoknak, még ördögűzésnek is alávetette magát. Három év börtönt kapott. Sissokót a dubaji bíróság szintén három évre ítélte, de persze a távollétében, ugyanis a szélhámosnak esze ágában nem volt megjelenni. Interpol-körözést is kiadtak ellene, eredménytelenül.

Sissoko a pénzen először légitársaságot alapított Maliban, a szülőhazájában. Összevásárolt pár használt Boeing 727-est és Hawker-Siddeley 125-öst, és megalapította velük az Air Dabiát. A társaság Mali és Mekka között szállított zarándokokat, illetve Kongó és Mali között járt. 1996-ban aztán Sissoko elkövetett egy nagy hibát: a légiflottát helikopterekkel akarta bővíteni, és ajánlatot tett az amerikai légierőnek két leharcolt Huey katonai helikopterre, amik már a vietnami háborút is megjárták. A szokásos nyugat-afrikai ügymenetnek megfelelően 30 ezer dollár kenőpénzzel próbálta meggyorsítani a tárgyalásokat, és őszintén meglepődött, amikor villámgyorsan kattant a csuklóján a bilincs, amikor éppen Genfben volt banki ügyeket intézni, és rögtön ki is adták őt az amerikaiaknak. 20 millió dolláros óvadékot állapítottak meg, amit zsebből kifizetett – nyilván a dubaji bank pénzéből, de arról az átverésről akkor még csak ő és Ayoub tudtak.

Air Dabia Boeing 747-100 Lengkeek

Fotó: Wikipedia

Welcome to Vice City

Ahogy szabadlábra került, Sissoko elkezdte őrült módon szórni a pénzt – a stratégiája az volt, hogy dúsgazdag, jótékonykodó playboynak adja ki magát, aki éppen csak megbotlott azzal a kenőpénzzel. Florida legjobb ügyvédeit fogadta fel, akiket kezdésnek rögtön Jaguarokkal és Mercedesekkel ajándékozott meg. Hármasával-négyesével vette a luxusautókat, és olyan kunsztokkal került a helyi bulvársajtó címlapjaira, mint amikor egyetlen bevásárlás alkalmával 150 ezer dollárt (46 millió forintot) vert el egy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/06/01/afrika_legnagyobb_szelhamosa_kirabolt_egy_bankot_fekete_magiaval/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az űrben felejtették az utolsó szovjet állampolgárt

Az űrben felejtették az utolsó szovjet állampolgárt

Az űrversenyben az Egyesült Államoknak sokáig csak egyetlen komolyan vehető ellenfele volt, a Szovjetunió – …