2019. augusztus 26., hétfőMa Izsó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.08.26. Izsó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 328,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Afrika legnagyobb szélhámosa kirabolt egy bankot fekete mágiával

Hirdetés

Afrika legnagyobb szélhámosa kirabolt egy bankot fekete mágiával

1995 augusztusában egy Foutanga Babani Sissoko nevű, elegáns üzletember tért be Dubajban a helyi Dubai Islamic Bank központi irodájába. Autóvásárláshoz akart kölcsönt felvenni. Mivel elég nagy pályás ügyfélnek tűnt, személyesen az iroda vezetője tárgyalt vele, és persze meg is kapta a kölcsönt. Annyira összehaverkodtak, hogy az üzletember rögtön meg is hívta vacsorára, ahol mintegy mellékesen elhintette neki, hogy a fekete mágia mestere, és hatalmában áll varázslattal bármekkora készpénzt megduplázni (hogy akkor miért volt szüksége autóhitelre, homályban maradt). Az iszlám kultúrkörben a fekete mágia istenkáromlásnak számít és szigorúan tiltott, ennek ellenére sokan hisznek benne – többek között a bank menedzsere is ilyen babonás fickó volt. Bele is egyezett, hogy Sissoko tartson neki egy kis bemutatót, amihez kölcsönvesz némi pénzt a bankból.

Így indult Afrika legnagyobb szélhámosának története, amiből, ha ma élne, egészen biztos regényt írna Rejtő Jenő.

Hirdetés

A mágikus bemutató tökéletesen sikerült, volt pirotechnika, fény- és hangeffektek, minden – és amikor eloszlott a kénköves füst, valóban két halom pénz feküdt az asztalon, ahol a show előtt csak egy. A lenyűgözött menedzser, bizonyos Mohammed Ayoub meglátta a nagy lehetőséget, és beleegyezett, hogy időnként pénzt utal át a bankból Sissoko számlájára, aki elvégzi a rituálét, a nyereségen pedig feleznek. (Ayoub később bíróság előtt azt vallotta, Sissoko mágiát bocsátott rá, ezért sétált bele a gyermekien átlátszó csapdába.) Valószínűleg senki sem fog meglepődni a folytatáson: a rituálék egy idő után elkezdtek félresikerülni, a démonok és dzsinnek valami pokoli dimenzióba távozni a pénzzel, és amikor Ayoub elkezdett háborogni emiatt, a fekete mágiás ügyeskedésből hamar klasszikus zsarolás lett: fizess még, vagy feldoblak a főnökeidnél, hogy lopod a bank pénzét.

Foutanga Babani Sissoko

Foutanga Babani Sissoko

Fotó: BBC video

Három év alatt Ayoub összesen 890 millió dirhamot, azaz 242 millió dollárt (bő 70 milliárd forintot) csorgatott ki Sissokónak, mire egy auditáláson fennakadt. Mindent bevallott a hatóságoknak, még ördögűzésnek is alávetette magát. Három év börtönt kapott. Sissokót a dubaji bíróság szintén három évre ítélte, de persze a távollétében, ugyanis a szélhámosnak esze ágában nem volt megjelenni. Interpol-körözést is kiadtak ellene, eredménytelenül.

Sissoko a pénzen először légitársaságot alapított Maliban, a szülőhazájában. Összevásárolt pár használt Boeing 727-est és Hawker-Siddeley 125-öst, és megalapította velük az Air Dabiát. A társaság Mali és Mekka között szállított zarándokokat, illetve Kongó és Mali között járt. 1996-ban aztán Sissoko elkövetett egy nagy hibát: a légiflottát helikopterekkel akarta bővíteni, és ajánlatot tett az amerikai légierőnek két leharcolt Huey katonai helikopterre, amik már a vietnami háborút is megjárták. A szokásos nyugat-afrikai ügymenetnek megfelelően 30 ezer dollár kenőpénzzel próbálta meggyorsítani a tárgyalásokat, és őszintén meglepődött, amikor villámgyorsan kattant a csuklóján a bilincs, amikor éppen Genfben volt banki ügyeket intézni, és rögtön ki is adták őt az amerikaiaknak. 20 millió dolláros óvadékot állapítottak meg, amit zsebből kifizetett – nyilván a dubaji bank pénzéből, de arról az átverésről akkor még csak ő és Ayoub tudtak.

Air Dabia Boeing 747-100 Lengkeek

Fotó: Wikipedia

Welcome to Vice City

Ahogy szabadlábra került, Sissoko elkezdte őrült módon szórni a pénzt – a stratégiája az volt, hogy dúsgazdag, jótékonykodó playboynak adja ki magát, aki éppen csak megbotlott azzal a kenőpénzzel. Florida legjobb ügyvédeit fogadta fel, akiket kezdésnek rögtön Jaguarokkal és Mercedesekkel ajándékozott meg. Hármasával-négyesével vette a luxusautókat, és olyan kunsztokkal került a helyi bulvársajtó címlapjaira, mint amikor egyetlen bevásárlás alkalmával 150 ezer dollárt (46 millió forintot) vert el egy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/06/01/afrika_legnagyobb_szelhamosa_kirabolt_egy_bankot_fekete_magiaval/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A kacsacsőrű emlős mérge olyan fájdalmat okoz, amin a morfium sem segít

A kacsacsőrű emlős mérge olyan fájdalmat okoz, amin a morfium sem segít

Az adományok révén elindulhatott 7 új podcastünk. Támogass te is! Amikor a 18. században, Ausztrália …