2019. július 23., keddMa Lenke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 295,00 Ft
2019.07.23. Lenke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 324,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 295,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A vízibombákat a lövészárkokban elüszkösödő lábaknak köszönhetjük

Hirdetés

A vízibombákat a lövészárkokban elüszkösödő lábaknak köszönhetjük

Ha az ember már nem bírja elviselni a nyári hőséget és mellé még unatkozik is, akkor keresve sem találhat jobb elfoglaltságot, mint a vízibombacsata, ahol kisméretű, vízzel töltött lufikkal dobálhatja meg a barátait. A vízibombáknak a szórakozás mellett néhány országban kulturális beágyazottsága is van, Nepálban, Indiában és Japánban is használják őket különféle fesztiválok alatt.

A vízibomba eredete ugyanakkor egyáltalán nem illik ahhoz a könnyed szórakozáshoz, amihez ma társítjuk, eredetileg ugyanis vízálló latexzokniként indult, ami a lövészárokban elüszkösödő lábakat lett volna hivatott megmenteni.

A gumiból készült léggömb önmagában nem volt nagy újdonság, ezt ugyanis már 1824-ben feltalálta a hidrogénnel kísérletező Michael Faraday, huszonhárom évvel később pedig már a hőmérséklet változásának is ellenálló vulkanizált léggömbök is megszülettek, amiket a mai lufik közvetlen elődjének is tekinthetünk.

Hirdetés

Az első vízibombákra ugyanakkor 1950-ig kellett várni, Edgar Ellington ugyanis ekkor kezdett el latexszel kísérletezni (nem, nem úgy), hogy gátat szabjon annak, hogy a lövészárkokban a nyirkos, hideg és összességében eléggé egészségtelen környezetben tömegesen üszkösödik el a katonák lába. Ellington a megoldást egy vízálló zokniban látta, amit a katonák a sima zoknijuk fölé húzhattak volna, de menet közben több problémába is belefutott.

Először az derült ki, hogy a latexzoknit elég nehéz felhúzni, ráadásul ha túl sokáig volt szétfeszítve, akkor szét is szakadt. Ellington némi lassú melegítés után végül fel tudta húzni a zoknit anélkül, hogy az szétszakadt volna, de ez egy újabb problémát hívott életre. Miután a férfi levette a lábáról a zoknit, megtöltötte vízzel, hogy megnézze, tényleg nem szakadt-e szét, de bánatára a vízzel teli zokni rögtön elkezdett ereszteni. 

A sztori szerint Ellington ekkor mérgében az asztalhoz vágta a zoknit, ami felrobbant, ez pedig annyira megtetszett neki, hogy kivágta az ablakon az üszkösödés elleni harc koncepcióját, és elkezdte a vízzel teli zoknit vízigránát néven játékként árulni. Később aztán ezt vizeslufira módosította, hogy ne legyen annyira agresszív a játék felhangja, de a magyarban még […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/04/19/vizibomba-loveszarok-uszkosodes-edgar-ellington/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Miért éppen a Közel-Keleten van olyan sok olaj?

Miért éppen a Közel-Keleten van olyan sok olaj?

Támogatóinknak köszönhetően Mi Vidékünk anyagainak készítéséhez 5038 km-t autóztunk eddig. A kőolaj és a földgáz …