2019. június 17., hétfőMa Laura napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
2019.06.17. Laura Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 321,00 Ft | USD: 285,00 Ft | CHF: 286,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A világ legrosszabb szendvicsével verték át az alkoholtilalmat

Hirdetés

A világ legrosszabb szendvicsével verték át az alkoholtilalmat

Az amerikaiak elég kreatívak tudnak lenni, ha arról van szó, hogy direkt kell rossz kaját készíteni – és most még csak nem is a fél világot műanyag egyenkajával ellátó gyorsétterem-láncaikra gondolok, hanem például a híres második világháborús csokoládéra:

A világ legrosszabb szendvicsénél a csokival ellentétben nem volt kifejezett cél, hogy ehetetlen legyen, inkább csak bónusz, amivel a törvényhozáson lehetett röhögni egy jót piálás közben. Történt ugyanis, hogy 1896-ban New York állam vezetői megelégelték az állampolgárok állandó részegeskedését és erkölcstelenkedését, és törvényt hoztak annak megrendszabályozására. A John Raines republikánus honatya nevével fémjelzett rendelet egyszerűen betiltotta vasárnaponként a kocsmákban az alkohol árusítását. (A törvény legnagyobb támogatói között egyébként ott volt New York akkori rendőrkapitánya, a későbbi legendás elnök, Theodore Roosevelt is.)

Mivel akkoriban az emberek jellemzően heti hat napot dolgoztak, és csak a vasárnap maradt pihenésre (értsd: egy alapos berúgásra), a törvény csúnyán keresztbe tett New York kocsmáinak. Amikből egyébként akkoriban úgy 8 ezer üzemelt szerte a városban. A törvény egyéb szigorításait még csak-csak elviselték volna, kiköhögték a tízszeresére emelt italmérési engedélyt (800 dollár, ami mai áron és forintban csaknem 7 millió), elviselték az alkoholfogyasztás korhatárának 16-ról 18-ra növelését, és a kocsmák elűzését a templomok és iskolák közeléből. De a vasárnapi alkoholtilalom már több volt a soknál. Nem kellett hozzá sok idő, hogy a német és ír származású New York-iak elkezdjenek lázadozni – és a leleményes kocsmatulajdonosok hamarosan meg is találták a kiskaput a Raines-törvényen.

Hirdetés

GettyImages-2716950

Fotó: Archive Photos / Getty Images Hungary

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/06/12/a_vilag_legrosszabb_szendvicsevel_vertek_at_az_alkoholtilalmat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az űrben felejtették az utolsó szovjet állampolgárt

Az űrben felejtették az utolsó szovjet állampolgárt

Az űrversenyben az Egyesült Államoknak sokáig csak egyetlen komolyan vehető ellenfele volt, a Szovjetunió – …