2020. július 12., vasárnapMa Nóra, Lili napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.12. Nóra, Lili Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A világ legmenőbb parkolói: az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozói

Hirdetés

A világ legmenőbb parkolói: az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozói

Parkolni lehet kultúremberhez méltóan, tankönyvbe illően, ahogy azt az autóvezető tanfolyamon tanultuk; lehet tahó módon, egyszerre két mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyet foglalva, középkategóriás német autónkkal a hipermarket bejáratánál; vagy a közértnél kirakott vészvillogóval, a villamos elé pont egy centivel belógva; és lehet úgy, ahogy csak keveseknek adatik meg a világon: a valaha épült legnagyobb csatahajók fedélzetén.

Hirdetés

Sokunkban él a sztereotipikus kép az Egyesült Államok haditengerészetének zászlóshajóiról, a repülőgép-hordozókról: hatalmas úszó szigetvárosok, amiken több ezer matróz szolgál, a fedélzeten vadászbombázók nyüzsögnek, amiknek katapult segít a levegőbe emelkedni a képtelenül rövid felszállófedélzetről, és fékezőkábelek segítenek megállni a képtelenül rövid landolósávon. Ha nincs mozgósítás, gyakorlat, akkor méltóságteljesen szelik a habokat, a harci repülőgépek fölhajtott szárnyakkal sorakoznak a fedélzeten, miközben mögöttük a Nap lassan lebukik a Csendes-óceán vöröslő horizontja mögé.


1983: a USS Kitty Hawk (CV 63) San Diegoba érkezik miután nagyjavításon esett át a haditengerészet bremertoni kikötőjében (Puget Sound, Washington állam).


17

Galéria: A világ legmenőbb parkolóhelyei: az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóiFotó: Ph2 Kevin Prange / U.S. Navy

És van egy ritkán látott, egyáltalán nem mindennapi, de annál banálisabb oldala az USA legmasszívabb tengeri csapásmérő egységeinek: ha úgy adódik, képesek autóparkolóvá alakulni. Mindebből elég keveset lát az átlagember, de ha célirányosan keresgélünk, és belemerülünk az amerikai haditengerészet különféle archívumaiba, akkor meglepő és kissé vicces fotókra bukkanhatunk, amiken a vadászbombázók helyét civil gépkocsik foglalják el százával, mintha Amerika Chevrolet-kkel és Fordokkal akarna épp egy ellenséges flottát térdre kényszeríteni.

Hogy mit keresnek személyautók a repülőgép-hordozók fedélzetén, szép akkurátusan leparkolva, mintha egy pláza hatalmas parkolójában várnának tulajdonosaikra, akik a multiplex moziban épp a Top Gunt izgulják végig? A magyarázat egyáltalán nem bonyolult.

Minden repülőgép-hordozónak – csakúgy, mint a többi hadihajónak – van egy lakcíme, egy kikötő, egy haditengerészeti bázis, amit otthonának tekint (angolul: homeport).

Innen indul a küldetésekre, ide tér vissza azok teljesítése után, ezekben zajlik az alapvető karbantartás, a készletek föltöltése, ezen kikötővárosok elkülönülő részeiben laknak a tisztek és a matrózok családjai. Jelenleg Norfolk, […]A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/11/28/amerikai_haditengereszet_repulogep-hordozo_parkolas_autok_koltozes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ha szexelni akar a Marson, nem az odajutás lesz a legproblémásabb

Ha szexelni akar a Marson, nem az odajutás lesz a legproblémásabb

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Valamiért …