2020. május 25., hétfőMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A vikingek tényleg összecserélték Izland és Grönland nevét?

Hirdetés

A vikingek tényleg összecserélték Izland és Grönland nevét?

Minimális földrajzi és nyelvtudás kell csak hozzá, hogy kiszúrjuk az anomáliát a térképen:

  • Egyrészt ott van Grönland, azaz green land, zöld föld, ami az örök fagy, jég és hó birodalma.
  • Nem messze tőle pedig Izland, ice land, jégföld, ami a Golf-áramlatnak köszönhetően egészen kellemes klímájú, és buja zöld növényzettel rendelkezik (még banánültetvényeik is vannak!).

A fura névcserére az egyik legnépszerűbb magyarázat, hogy annak idején a vikingek egyszerűen összecserélték a két sziget neveit a térképen, aztán valahogy így terjedt el. Ez egyébként nem lenne teljesen példa nélküli: az Indiai-óceánon, Mauritius közelében ott van például az Ile Ronde (Kerek-sziget), ami egyáltalán nem kerek, viszont egy csomóféle kígyófaj él rajta; a szomszédjában pedig az Ile aux Serpents (Hüllő-sziget), ahol egyetlen kígyó sem lakik, viszont feltűnően kör alakú.

Izlandi tájkép Westfjords-nál, közel Stadarskalihoz

Izlandi tájkép Westfjords-nál, közel Stadarskalihoz

Hirdetés

Fotó: Fotogloria / Getty Images Hungary

A másik elmélet, hogy a felfedezők logikus neveket adtak a szigeteknek, és anno Grönland tényleg zöld volt, Izland pedig tényleg jeges. Ez egyben a klímaszkeptikusok kedvelt érve is: elvégre, ha ezer éve Grönland úgy nézett ki, mint most Írország, és az emberiség valahogy mégsem halt ki, akkor most teljesen felesleges parázni egy-két fok melegedés miatt, az ilyen hullámok jönnek-mennek, oszoljunk kérem, nincs itt semmi látnivaló.

A valós magyarázat ennél azért kicsit összetettebb.

Kezdjük Izlanddal, aminek egyébként nem is ez az eredeti neve. Amikor az első felfedező, egy Naddador nevű norvég hajós megérkezett valamikor a 8. században, a Snæland nevet adta neki, mert éppen havazott. (A vikingek elég spontán névadók voltak, általában az első asszociáció számított egy újonnan felfedezett terület elnevezésekor. Ha rajtuk múlik, Amerikát ma Vinland néven ismerjük, ami szőlőföldet jelent.) Később egy Gardar Svavarosson nevű felfedező vezetésével telepedtek le itt a svéd földről érkező vikingek, ő pedig szerényen átnevezte a szigetet Gardadsholmurra, azaz Gardad otthonára. Végül jött Floki Vilgerdarson, aki partra szállt, felmászott egy hegyre, körülnézett, látott egy fjordot egy csomó jégheggyel, és rásütötte a szigetre a máig használatos nevét, Izlandot. Egyébként a jéghegyek ironikus módon valószínűleg pont Grönland felől sodródtak oda.

Pár száz év múlva, 986-ban, amikor nálunk éppen az István a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/09/16/gronland_izland_nev_elnevezes_zold_jeges_klima_vikingek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az aranybuzogány, a bordélyház és a két levágott láb rejtélye

Az aranybuzogány, a bordélyház és a két levágott láb rejtélye

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Ausztrália …