2019. október 20., vasárnapMa Vendel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.10.20. Vendel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A verhetetlen dámabajnok meghalt, mielőtt a számítógép legyőzhette volna

Hirdetés

A verhetetlen dámabajnok meghalt, mielőtt a számítógép legyőzhette volna

„„Mára jó részt elfogytak azok a szellemi sportok, ahol az emberi nagymesterek még győzedelmeskedni tudnak a legjobb algoritmusok ellen. Amikor Gari Kaszparovot legyőzte sakkban a Deep Blue, ez még általános döbbenetet keltett világszerte. Ezzel szemben, amikor a gó koronázott királya, Li Szedol kiállt a Deep Mind AlphaGo programja ellen, senkit sem lepett meg olyan nagyon, hogy a mesterséges intelligencia került ki győztesen az összecsapásból.

De 1994-ben még minden más volt, amikor Marion Tinsley matematikaprofesszor és protestáns lelkész leült az Albertai Egyetem professzora, Jonathan Schaeffer által fejlesztett Chinook nevű dámaprogrammal szemben, hogy megmérkőzzön vele az első „ember a gép ellen” meccsen, amelyet egy szellemi sport uralkodó világbajnoka vívott. Tinsley egyedülálló volt a táblás sportok nagymesterei között, mert

nem volt ember, aki valaha is legyőzte volna egy több játszmából álló meccs végén.

Hirdetés

Tinsley csodagyerek volt már az gyermekkorában is, az általános iskola nyolc osztályából négyet átugrott – miközben saját bevallása szerint ideje nagy részét a dámázás foglalta le. Az Ohiói Állami Egyetemen végzett matematikusként, de az egyetemen is napi nyolc órában dámázott. Később a Floridai Állami Egyetemen oktatott matematikát, majd úgy határozott, hogy világi misszionáriusként Afrikába utazik segíteni az ottani embereken. Ekkor valaki így foglalta össze neki az amerikai fehérek képmutatását:

a legtöbb ember, aki Afrikába akar utazni, hogy segítsen a feketéknek, az nem is hajlandó szóba állni a feketékkel itt, Amerikában.

Ezen elgondolkodott, és inkább világi lelkész lett egy feketék látogatta templomban, illetve átszerződött a főként feketéket tanító Floridai Mezőgazdasági és Műszaki Egyetemre. Ott tanított 26 évig, visszavonulásáig.

Marion Tinsley

Fotó: Wikipedia

Tinsley tehát egy tiszteletreméltó matematikus volt, aki azonban a dámajátékban teljesedett ki igazán. Nincs még egy ember, aki ilyen szinten dominált volna bármilyen sportban ilyen hosszú ideig. Életében összesen kilenc (dokumentált) játszmát veszített el, de több játszmás meccset soha egyet sem.

Olyannyira más ligában játszott, mint minden más ember, hogy gyorsan rá is unt az emberekkel való dámázásra.

Az ötvenes években néhány évig végigverte a világot, majd visszavonult, és 20 évig nem indult a világbajnokságokon. A dáma világszövetséget ezzel elég kellemetlen helyzetbe hozta, mivel valaki másnak kellett adni a világbajnoki címet, miközben mindenki tudta, hogy ez mit sem ér, mert ha Tinsleynek olyan kedve lenne, bármikor megverné a „világ legjobbját”. Aztán 1975-ben rá sikerült venni, hogy induljon újra, és ezután 1991-es végső visszavonulásáig megint mindent megnyert. A dámát ismerők szerint Tinsley egyszerűen tökéletes volt. Derek Oldbury, a világ valaha élt második legjobb dámajátékosa így írt róla a nagy dámaenciklopédiában:

Tinsley olyan volt a dámának, mint Leonardo a tudománynak, Michelangelo a művészetnek, és Beethoven a zenének.

A számítástechnika, illetve pontosabban a gépi tanulás szempontjából második, 1991-es visszavonulásának van nagy jelentősége. Ekkor […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/06/13/az_orok_veretlen_damabajnok_aki_meghalt_mielott_a_szamitogep_legyozhette_volna/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vélhetően ősmagyar sírokat tártak fel Oroszországban

Valószínűleg a keleti magyar őstörténelemhez kapcsolható sírokat tárt fel egy magyar és orosz régészekből álló …