2019. október 20., vasárnapMa Vendel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.10.20. Vendel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A tyúk volt előbb vagy a tojás? A tudomány válaszol!

Hirdetés

A tyúk volt előbb vagy a tojás? A tudomány válaszol!

Tyúk és a tojás időrendiségének problémája nagyjából azóta foglalkoztathatja az embereket, amióta az embereket az ilyen elvont kérdések foglalkoztatják. A filozófiai kérdést azonban természettudományos megközelítéssel is érdemes feltenni. Kizárólagos választ így se feltétlenül kapunk, de a probléma mélyebb körüljárása mindenképpen közelebb visz a megértéséhez – és végső soron úgyis ez a felvetés valódi célja, nem a konkrét válasz.

Az alapprobléma ismert: a tojás tojásához tyúkra van szükség, a tyúk születéséhez viszont tojásra, a kettő közötti időrend keresése tehát nagyjából olyan, mintha egy körnek akarnánk megtalálni a kezdőpontját. A tudománynak mégis van a kérdésre kézzel fogható válasza, de ahogy az általában lenni szokott, a válasz nagyban függ a kérdés értelmezésétől. Ha például úgy általában a tojásokra gondolunk, akkor azok jóval a tyúkok (és az ő tojásaik) előtt megjelentek már. De ha a kérdés kifejezetten a tyúktojások és a tyúkok közötti időrendre vonatkozik (és persze általában arra vonatkozik), a válasz már valamivel összetettebb.

A mai madarakéhoz hasonló tojások a magzatburkosok megjelenésével fejlődtek ki. Az ő tojásaik már elég fejlettek és strapabíróak voltak ahhoz, hogy zárt, önellátó rendszerként a szárazföldön is biztosítsák a magzat túlélését és megfelelő fejlődését. Hogy ez az evolúciós szintlépés pontosan mikor következett be, azt pontosan nem tudjuk, a becslések szerint nagyjából 370-340 (más források szerint 312) millió évvel ezelőtt történhetett.

Hirdetés

GettyImages-506005459

Fotó: Marka

Az első tyúkig hosszú evolúciós út és sok-sok genetikai mutáció vezetett. Éles határokat persze nem nagyon lehet húzni ebben a folyamatban, de leegyszerűsítve mégis csak arról van szó, hogy volt az evolúció során egy pont, amikor a mai tyúkoktól már alig különböző közvetlen ősök – ha úgy tetszik, prototyúkok – utódjának DNS-ében olyan mutáció történt, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/07/02/tyuk_tojas_melyik_volt_elobb_ab_ovo_evolucios_biologia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vélhetően ősmagyar sírokat tártak fel Oroszországban

Valószínűleg a keleti magyar őstörténelemhez kapcsolható sírokat tárt fel egy magyar és orosz régészekből álló …