2020. január 26., vasárnapMa Vanda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 336,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 313,00 Ft
2020.01.26. Vanda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 336,00 Ft | USD: 304,00 Ft | CHF: 313,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A túl sok vízivásba bele is lehet halni

Hirdetés

A túl sok vízivásba bele is lehet halni

Víz nélkül egészen biztosan, és rövid úton meghalunk, hiszen az emberi test kétharmadát ez teszi ki, és a folyamatos utánpótlására van szükségünk, mert az izzadsággal, a vizelettel és a kilélegzett levegővel folyamatosan veszítünk belőle. Az utánpótlást azonban túlzásba vihetjük, extrém esetben egészen addig, hogy a vízivás miatt halunk meg.

Szerencsére a vízfogyasztás általi halál csak egészen szélsőséges esetekben fordul elő. Megesik például extasy beszedésével végigbulizott éjszakák után, amikor a kiszáradást rengeteg víz fogyasztásával igyekeznek ellensúlyozni a partiarcok. De maratonfutó atlétáknál is kialakulhat a hyponatremia nevű állapot, amikor elégtelen a vérben lévő só mennyisége. 

Súlyos esetben fejfájás, láz, émelygés, hányinger és mentális zavarok tapasztalhatók.

Hirdetés

A legsúlyosabb túlfogyasztás esetében behatol a víz az agysejtekbe és agyödéma alakul ki, ami kómához, légzési problémákhoz és halálhoz vezet.

shutterstock 655392151

Fotó: Shutterstock

Vízfogyasztásunkat és a sóháztartást a vesék szabályozzák, és amikor túl sokat iszunk rövid idő alatt, a vese nem tud elég gyorsan megszabadítani minket a fölöslegtől, és az bekerül a sejtekbe. Általában ez nem okoz nagy gondot, a zsír és az izom eléggé rugalmas. Súlyos túlfogyasztás esetén éppen azért van baj az agysejtekkel, mert azok egy merev csontburokba, a koponyánkba vannak bezárva, nincs hová tágulniuk.

Egyébként nem önmagában a túlzott vízbevitel a hibás, a halállal végződő példák nem véletlenül járnak együtt komoly fizikai igénybevétellel: ilyenkor a hipotalamuszban több antidiuretikus hormon (ADH)  termelődik, ami a vesét arra utasítja, hogy több vizet igyekezzen megtartani, nehogy a végén kiszáradjunk. (Az ADH hiánya egy egészen <a href="//index.hu/tudomany/til/2018/10/15/napi_20_liter_vizet_isznak_megis_allandoan_szomjasak/" id="hyperlink_8bcd6dc127f38d8a7a6ff72a994673cc" target="_self" title="Napi húsz liter vizet isznak, mégis állandóan szomjasak" data-recommendation="bekezdes_utan" data-recommendation-preview="{"og:title":"Napi húsz liter vizet isznak, mégis állandóan szomjasak","og:description":"A Diabetes insipidus ritka betegség, és tökéletesen kezelhetu0151, de amíg nem […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/08/31/viz_ivas_vizfogyasztas_halal/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hmmm, van három zsák kommunális szemetem, hová is rakjam?

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/01/24/hmmm_van_harom_zsak_kommunalis_szemetem_hova_is_rakjam/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …