2020. május 31., vasárnapMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2020.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A tetovált kar, amit két cápa is lenyelt, aztán gyilkossági ügy lett belőle

Hirdetés

A tetovált kar, amit két cápa is lenyelt, aztán gyilkossági ügy lett belőle

A történelem tele van rettentően felkavaró megoldatlan bűntényekkel – elég csak a Zodiákusra vagy a Fekete Dália rejtélyére gondolni –, de valószínűleg kevés olyan bizarr ügy van közülük, mint a “Shark Arm case” néven elhíresült ausztráliai kettős gyilkosság, ami nevéhez hűen tényleg egy cápával (illetve egészen pontosan kettővel), meg egy emberi karral indult.

Cápaception

Az elejétől kezdve rettentően furcsa sztori 1935. április 17-én indult, amikor egy cápa ráharapott egy sydney-i halász horgára. Ez eddig nem is lenne kirívóan érdekes az ausztrál partoknál, de mielőtt még a férfi kihúzhatta volna a zsákmányát, egy négyméteres tigriscápa meg a kisebb cápára harapott rá, így ő is horogra akadt.

A férfi ahelyett, hogy visszaengedte volna az óceánba az állatot, inkább elvitte a manapság éttermeknek és bároknak otthont adó, de akkoriban még fürdőként és akváriumként funkcionáló Coogee Aquarium Bathsba, hogy mások is megnézhessék. Akkoriban éppen közellenségnek számítottak a cápák az országban, mert rövid idő leforgása alatt három fiatallal végeztek Új-Dél-Wales partjainál, úgyhogy rengetegen voltak kíváncsiak az egyik medencében úszkáló emberevő szörnyetegre.

A cápa napokig nem is okozott csalódást, fel-alá úszkált és megállás nélkül zabált, de április 25-én, az ausztrál nemzeti ünnepnek számító ANZAC-napon levert volt és alig mozdult meg. A betegség okára hamar fény derült, a cápa ugyanis a látogatók szeme láttára elkezdett öklendezni és kihányt egy tetovált emberi kart.

Hirdetés

SLNSW%20SharkArm19363ML343-1 30A1

Fotó: State Library of New South Wales

Tekintettel az elmúlt időszak eseményeire eleinte mindenki azt hitte, hogy egy újabb tragikus balesetről van szó, de az orvosszakértők hamar megállapították, hogy a kart nem a cápa harapta le, hanem valaki levágta,

a tigriscápa gyomrába pedig akkor került be, mikor a fogságba ejtése előtt megette a másik cápát, ami eredetileg lenyelte a végtagot.

Ez már önmagában is elég szürreális lenne, de az innentől gyilkosságként kezelt ügy akkor kezdett igazán beindulni, mikor egy Edwin Smith nevű férfi szólt a rendőröknek, hogy a tetoválás alapján szerinte a hetekkel korábban eltűnt testvérének, Jimnek a karja került elő. Dacára annak, hogy a cápák emésztőnedvei elég erősek, a végtag olyan jó állapotban volt, hogy nemcsak a tetoválás volt jól kivehető rajta, hanem az ujjlenyomatok is, ezek pedig hamar megerősítették Smith gyanúját.

Mindenki bűnöző

Jim Smith első ránézésre egy pitiáner bűnöző volt, akit csak pár kisebb dolog miatt kapcsoltak le, de az akkoriban Sydney-ben népszerű illegális szerencsejátékból is kivette a részét és rendőrségi informátor is volt, úgyhogy nyugodtnak semmiképpen nem lehetett nevezni az életét.

A nyomozás során kiderült, hogy a férfit utoljára Sydney egyik elővárosában látták egy hotelben, ahol régi barátjával, Patrick Bradyvel italozott, akit szintén ismertek a hatóságok, ugyanis kiváló hamisító hírében állt. A nyomozás elején egy taxisofőr vallomása alapján tudtak elindulni a rendőrök, aki azt állította, hogy ő vitte el az eléggé zilált és egyik kezét végig a zsebében tartó Bradyt egy bizonyos Reginald Lloyd Holmes házától.

Patrick Brady

Patrick Brady

Fotó: National Library of Australia

Holmes látszólag egy köztiszteletnek örvendő középosztálybeli üzletember volt, aki egy nagyon sikeres hajóépítő vállalkozást üzemeltetett Sydney egyik kikötőjében. A felszín alatt ugyanakkor egész más volt a helyzet, mert Holmes egy elég jövedelmező csempészbizniszt futtatott, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/04/20/tigriscapa-ausztralia-gyilkossag-shark-arm-case-sydney/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dolgok, amiket a pestisnek köszönhetünk: a brit kocsmák

Dolgok, amiket a pestisnek köszönhetünk: a brit kocsmák

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! A …