2019. május 25., szombatMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
2019.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 326,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 290,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A tábornok sétabottal bicegve szállt partra Normandiában

Hirdetés

A tábornok sétabottal bicegve szállt partra Normandiában

A normandiai partraszállás a második világháború egyik legfontosabb hadművelete volt: öt helyszínen 156 ezer amerikai és brit katona ért partot Franciaországban. Nem csoda, hogy a háborús krónikák jó néhány hősies teljesítményről emlékeznek meg, de közülük is kitűnik egy 56 éves amerikai dandártábornok, Theodore Roosevelt Jr.

Theodore Jr. a korábbi amerikai elnök, Theodore Roosevelt fia, egyben az épp hivatalban lévő Franklin Delano Roosevelt unokatestvére volt. A hadművelet idején már nemcsak idősnek számított, de az egészségi állapotát megtépázták a háborúk: artritisz, tüdő- és szívbetegség gyötörte, és csak bottal tudott járni. Mégis ott akart lenni Normandiában, és bár többször is elutasították a kérelmét, végül 1944. június 6-án ott is volt a 4. amerikai gyalogos hadosztállyal az első hullámban a partraszállás legnyugatibb hídfőjénél, a Utah Beach nevű partszakaszon.

Makacs harcolni akarása családi örökség volt. Miután az idősebb Theodore fiatalkorának meghatározó negatív élménye volt, hogy az apja kivásárolta magát a polgárháborús kötelezettség alól, ő maga önként jelentkezett szolgálatra a spanyol-amerikai háborúban, majd mind a négy fiát hasonló szellemben nevelte. Ennek meg is volt az ára: a vadászpilótaként szolgáló Quentin az első világháborúban, Franciaország fölött halt meg. Kermit mindkét világháborúban harcolt, és végül öngyilkos lett. Archie mindkettőből súlyos sérüléssel tért haza, a másodikért kitüntetést is kapott.

Hirdetés

Maga Theodore Jr. is harcedzett katona volt: már az első világháborúban szolgált Franciaországban, majd a másodikban részt vett Észak-Afrika elfoglalásában és a szicíliai partraszállásban is. A két világháború között politikai pályán is próbálkozott, de a New York-i kormányzói székről lecsúszott 1924-ben. Később viszont Puerto Rico, majd a Fülöp-szigetek kormányzója is volt.

George Bernard Shaw (1856 - 1950, balra) meglátogatja Theodore Roosevelt Jr. (1887 - 1944) Manilában 1932 környékén

George Bernard Shaw (1856 – 1950, balra) meglátogatja Theodore Roosevelt Jr. (1887 – 1944) Manilában 1932 környékén

Fotó: Fox Photos

A beszámolók szerint született vezető volt a harctéren, jelenléte, higgadtsága és bátorítása már a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/03/07/theodore_roosevelt_jr._normandiai_partraszallas_utah_beach_setabot/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tényleg meghalnak a lepkék, ha hozzáérünk a szárnyukhoz?

Tényleg meghalnak a lepkék, ha hozzáérünk a szárnyukhoz?

Gyerekként az állatokkal kapcsolatban sok fontos leckét tanul meg az ember, köztük azt is, hogy …