2019. október 20., vasárnapMa Vendel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
2019.10.20. Vendel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 330,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 300,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A szúnyogcsípés sokkal hátborzongatóbb, mint amilyennek elsőre tűnik

Hirdetés

A szúnyogcsípés sokkal hátborzongatóbb, mint amilyennek elsőre tűnik

Újra itt a nyár, ezzel együtt pedig mindenki nagy örömére a szúnyogok is megérkeztek – ráadásul a megszokottnál sokkal nagyobb számban –, így ismét fel lehet készülni arra, hogy a szabadban végzett tevékenységek után viszkető dudorokkal leszünk tele. A szúnyogcsípést megakadályozni elég macerás feladat, már csak azért is, mert a szúnyogok az evolúció során megdöbbentően kifinomult rendszert fejlesztettek ki a vérszívásra, ami közelről elég hátborzongató tud lenni.

A középiskolai biológiaórák után az alapokkal valószínűleg mindenki tisztában van. A nőstény szúnyogoknak vérre van szükségük ahhoz, hogy tojásokat tudjanak rakni, ezt pedig a szúró-szívó szájszervükkel szerzik meg egy tetszőleges, vérrel rendelkező állattól. Egyszerűnek hangzik, de ennél azért jóval érdekesebb a dolog, mert a szúnyogok szívószerve egy elég összetett eszköz, aminek minden eleme a vérszívás sikerét szolgálja.

Első körben érdemes kiemelni, hogy a szúnyogok nem egy szívókával rendelkeznek, hanem egy hat tűszerű sörtéből álló képződménnyel, ami egy ajkakhoz hasonló tokból bukkan elő, és a következőképpen működik:

Hirdetés

  • a két szélső sörte végén apró, nagyon éles fogak találhatóak, melyek segítségével a szúnyog be tud hatolni a bőr alá,
  • van két sörte, amik a szövetek széthúzására szolgálnak,
  • és van egy hipofarinx nevű szájszervi egység, amivel egyrészt a véralvadásgátló nyálat juttatják be a sebbe, másrészt pedig a felső ajakkal együtt ez felel a vér kiszivattyúzásáért is.

Az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/06/18/szunyog-szuro-szivo-szajszerv-tuz-szuras-verszivo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vélhetően ősmagyar sírokat tártak fel Oroszországban

Valószínűleg a keleti magyar őstörténelemhez kapcsolható sírokat tárt fel egy magyar és orosz régészekből álló …