2020. május 29., péntekMa Magdolna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2020.05.29. Magdolna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 348,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A szovjetek a hidegháborúban egy robot kezébe adták az atomarzenál indítógombját

Hirdetés

A szovjetek a hidegháborúban egy robot kezébe adták az atomarzenál indítógombját

A Terminátor- és Mátrix-filmek óta poros scifi-közhelynek számít a mesterséges intelligencia, ami az emberiség elpusztítására tör. De hát miért is adna bárki olyan fegyvereket egy szoftver kezébe, amikkel az eltörölheti a civilizációt a Föld felszínéről? Ilyet a valóságban senki nem tenne – nyugtatja meg magát az egyszeri filmnéző. Elvégre nem kell ide még csak öntudatra ébredő gépi intelligencia sem, elég valami banális szoftverhiba, és kész a világvége.

Pedig a szovjetek a nyolcvanas években éppen ezt tették: építettek egy teljesen automatizált rendszert és rábízták a teljes nukleáris arzenáljuk indítógombját.

Hirdetés

A hivatalosan Perimetrnek (nem hivatalosan pedig Mertvaja rukának, azaz Halott kéznek) nevezett rendszer ötlete a hetvenes években merült fel, a célja pedig az volt, hogy elvegye Amerika kedvét az esetleges atomtámadásnak még a leghalványabb ötletétől is. A két szuperhatalom akkoriban már több tízezresre atomfegyver mögül nézte egymást, ami bőven elég lett volna a teljes bolygó leradírozására. Igen ám, de mi van, ha az első csapással a támadó fél teljesen kiüti a túloldalon a katonai vezérkart, vagy akár a teljes katonaságot, és nem marad, aki a válaszcsapást elrendelje és/vagy végrehajtsa?

Na, erre a problémára nyújtott megoldást a Halott kéz, aminek már a neve is arra utal, hogy ha mindenki halott, akkor is akad egy kéz, ami megnyomja a rakéták indítógombját. Az automatizált rendszer szeizmikus és sugárzásmérő detektorok hálózatát figyelte, és ha atomrobbanás jelét észlelte szovjet földön, szolgálatba helyezte magát. A működési elv az volt, hogy először riadóztatja a hadsereg legfelsőbb szintű vezérkarát, aztán ha onnan egy órán át semmilyen utasítást nem kap, feltételezi, hogy a vezérkar halott, és a normál jogosultsági szinteket áthágva megadja az atomcsapás indításának lehetőségét mindenkinek, akik a szupertitkos katonai atombunkerekben tartózkodnak. Ha továbbra sem történik semmi, a gép átveszi az irányítást, és fellövi a speciális parancsnoki rakétát, ami egy nagy teljesítményű rádióadóval az összes szovjet katonai támaszpont össze atomfegyverének kiadja a kilövési parancsot, előre betáplált célpontokkal.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/10/03/a_szovjetek_a_hideghaboruban_egy_robot_kezebe_adtak_az_atomarzenal_inditogombjat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Így verte át a Beetles Dél-Amerikát

Így verte át a Beetles Dél-Amerikát

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! 1964 …