2020. május 28., csütörtökMa Hella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2020.05.28. Hella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 318,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A szaxofon feltalálójának nyolcszor kellett volna meghalnia

Hirdetés

A szaxofon feltalálójának nyolcszor kellett volna meghalnia

Adolphe Sax neve talán nem sokat mond legtöbbünknek, de ha egy hangszert kell mondani, amelynek neve a vezetéknevéből született, azonnal beugrik a szaxofon. A 19. századra a legtöbb klasszikus hangszer már kialakult, inkább csak finomítások történtek alakjukon, anyagaikon. Sax azonban egy merőben új fúvós hangszert fejlesztett ki, amely meg is örökítette a nevét. Pedig összesen hétszer élt át halálközeli élményt fiatalkorában, amelyek mindegyike megfoszthatott volna minket a szaxofontól.

Adolphe Sax

Adolphe Sax

Hirdetés

Fotó: Heritage Images / Getty Images Hungary

A kis Adolphe (akit eredetileg Antoine-Joseph-nek hívtak) 1814-ben született a mai Belgium területén. Szülei maguk is hangszerkészítők voltak, a harsona kialakításán is újítottak. A fiú már 14 éves korában klarinétokat készített az apja műhelyében, és folyamatosan fejlesztett a hangszereken. Áthelyezte például a furatokat, hogy így tökéletesítse a hangot. Készített fuvolát és klarinétot elefántcsontból is, amit korábban lehetetlennek tartottak.

Sax elemében volt a hangszerkészítő műhelyben, de ez nem jelenti azt, hogy ne adódtak volna veszélyes helyzetek az egyébként kifejezetten békésnek és nyugalmasnak tűnő munka közben. Egyik alkalommal például tejnek nézett egy pohárban lévő folyadékot, és megitta. Csak ekkor derült ki, hogy kénsavat ivott. De a baleseteket felsorolni is nehéz, és a források sem biztosak benne, hogy mindet dokumentálták. Mindenesetre a kénsavas incidens mellett a következő esetekben hallhatott volna meg Sax fiatalon:

  • Három emelet magasságból esett le, beverte a fejét egy kőbe, és alig tudott utána lábra állni.
  • Hároméves korában lenyelt egy tűt.
  • Egy lőporrobbanásban súlyosan megégett.
  • Arccal előre beleesett egy forró öntöttvas serpenyőbe, és újra megégett.
  • Háromszor is […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/09/28/a_szaxofon_feltalalojanak_nyolcszor_is_meg_kellett_volna_halnia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A reneszánsz legendapárbaj, aminek mára már csak nyomai maradtak

A reneszánsz legendapárbaj, aminek mára már csak nyomai maradtak

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! 1503-ban …